Tvrđava Gradina Srebrenik

Gele

Pocetno mjesto. Do ovog mjesta se moze doci sa autom.
Pogled na brdo na koje se penjemo.
Dokle je stigla exploatacija kamena iz klisure.
Puteljak prema izvoru.
Ovdje su nekad bile Gele.
Pogled sa trecine puta.
Pogled sa pola puta.
Pasnjak sa ovcama.
Klisura, sa gornje strane.
Cica - Maca. :) Priroda se budi pomalo.
Zabe.
Oblak.
Sumski put.
Blizu cilja.
Ratis.
Sljivik koji je zarastao do bola.

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Pocetno mjesto. Do ovog mjesta se moze doci sa autom. Pogled na brdo na koje se penjemo. Dokle je stigla exploatacija kamena iz klisure. Puteljak prema izvoru. Ovdje su nekad bile Gele. Pogled sa trecine puta. Pogled sa pola puta. Pasnjak sa ovcama. Klisura, sa gornje strane. Cica - Maca. :) Priroda se budi pomalo. Zabe. Oblak. Sumski put. Blizu cilja. Ratis. Sljivik koji je zarastao do bola.

Lokacija: Gele
Datum: Nedjelja 30. Mart 2003.
Avanturisti: Sead i Kristijan
Vrijeme: Suncano
Objekt: Brdo

Gele su jedno bivse selo kraj Podpeca, iznad Klisure. Prije 50 godina tu je bilo oko 200 kuca, ali ratovi i prolazak ceste su natjerali stanovnistvo da se pomjeri. Uglavnom, znacaj ovog brda je sto se sa njega vidi skoro cijela opstina Srebrenik. Moguce je vidjeti sledeca naselja: Previle, Donja Obodnica, Osoje, Brezdje, Tinja, Potpec (gornji i donji), Zahirovici, Brezik, Like, Kuge, Bjelave, Duboki Potok, Dedici, Ljenobud, Gornji Srebrenik i Rapatnica. Vide se i dijelovi urbanog Srebrenika i dijelovi Jasenice.

Pristup je dobar ako se krene sa prave strane, tj. od Podpeca, na Ratis, pa onda se popeti na brdo. Sa svih ostalih strana su strme stijene ili neproboji predjeli niskog rastinja, zivica, i trnja.

Komentariši