Tvrđava Gradina Srebrenik

Fontana


Navigacija: 1 2 3 4 >
Oznake:

Lokacija: Barselona, Spanija
Datum: Subota 24. Maj 2003.
Avanturisti: Kristijan i drustvo sa fakulteta
Vrijeme: Noca, kisa
Objekt: Fontana

Pjevajuca fontana je najveca atrakcija u Barseloni. To je jedina fontana te vrste u svijetu i po njoj je Barselona poznata (kao Paris po svom tornju).

Fontana je ogromna, moze da baci vodu cak do 60 metara u visinu. Ima skoro 2000 cijevi iz kojih moze da izlazi voda (tacnije ima ih 1960 i koja). Fontana potrosi za 1 sat vode koliko jedan grad od 100000 stanovnika za dan. U precniku ima oko 50 metara. Smjestena je na atraktivnoj lokaciju, na brdu Mon Juice, ispod velikog dvorca. Od dvorca krece nesto kao vjestacka rijeka, sa slapovima, sa fontanama, i na kraju se nalazi pjevajuca fontana. Od fontane do dvorca vode stepenice, i pravi je uzitak gledati fontanu odozgo. Ovo nije klasicna fontana, jer ima dodatne audio-vizuelne efekte.

Prvo tu su svjetlosni efekti. Fontana je nekad bijela, nekad zelena, nekad u duginim bojama, nekad crvena, nekad dinamicki mijenja boje, koje se krecu po fontani. Naravno, tu je muzika, inace se ne bi zvala pjevajuca fontana. Mi smo dosli kada se pustala samo klasika, ali kazu da nekad bude i savremene muzike. I najvaznije, fontana se dinamicki mijenja, tj. mijenja polozaj cijevi i kolicinu ispustene vode u vremenu, tj. u zavisnosti od muzike. Moze da postingne mnogo mnogo efekata, bezbroj. Mnogo oblika vode. Nekad izgleda kao obicna fontana, nekad kao vulkan koji stvara erupciju i na kraju eksplodira, nekad su tu samo uspravni mlazovi, nekad izgleda kao oblak jer se mlazovi rasprse na kapljice, nekad su mali nekad ogromni, zavisi od pozadinske muzike.

Fontana je znaci kao neki visualisation plugin za winamp, ali hardwerski realizovan.

Fotografije nisu bas najcistije, noc je plus padala je kisa pomalo. Slike su dovoljne, nema opisa.

Komentariši