Tvrđava Gradina Srebrenik

Barcelona

Voz sa kojim se stize u Barselonu. Pred grad voz zaroni u zemlju i odveze vas na glavni trg.
Gradjevine pred ulazak na korzo.
Gradska marina, sa mnostvom skupih jahti.
Jedan mali dio gradske nedovrsene katedrale.
Olimpijski stadion.
Olimpijski stadion.
Ulaz u olimpijski stadion.
Zgrada sa cvijecem.
Mjesto gdje se odrzavaju bikoborbe :-)
Gornji dio katedrale. On ce da bude visok koliko i samo brdo Mon Juice.
Ulaz u katedralu.
Zidovi katedrale imaju mnogo, mnogo detalja.
Sporedni ulaz u katedralu, ispod 12 stubova.
Samo 4 stuba od 12 je zavrseno.
Park iznad grada. Arhitekt ga je napravio za svoju dusu u kamenjaru.
Park ima dosta cudnih staza.

Navigacija: 1 2 3 4 >
Oznake: Voz sa kojim se stize u Barselonu. Pred grad voz zaroni u zemlju i odveze vas na glavni trg. Gradjevine pred ulazak na korzo. Gradska marina, sa mnostvom skupih jahti. Jedan mali dio gradske nedovrsene katedrale. Olimpijski stadion. Ulaz u olimpijski stadion. Zgrada sa cvijecem. Mjesto gdje se odrzavaju bikoborbe :-) Gornji dio katedrale. On ce da bude visok koliko i samo brdo Mon Juice. Ulaz u katedralu. Zidovi katedrale imaju mnogo, mnogo detalja. Sporedni ulaz u katedralu, ispod 12 stubova. Samo 4 stuba od 12 je zavrseno. Park iznad grada. Arhitekt ga je napravio za svoju dusu u kamenjaru. Park ima dosta cudnih staza.

Lokacija: Spanija, Barselona
Datum: 24.-27. Maj 2003.
Avanturisti: Kristijan i drustvo sa fakulteta
Vrijeme: Uglavnom suncano
Objekt: Grad

Barselona je jedan od najljepsih gradova Spanije i Evrope. Primorski grad, mediteranska klima, razvijena infrastruktura, mnogo gradskih sadrzaja, velika istorijska riznica, mnostvo kulturnih dogadjaja. Statistika kaze da je ovo najpozeljniji evropski grad za zivjeti.

Grad se nalazu u Katalonskom dijelu i pola stanovnista prica spanski pola katalonski. Katalonija je veoma nezavisna cjelina u okviru Spanije, imaju svoj jezik, svoje skolstvo, svoju policiju, vladu. Sa Spanijom dijele samo vanjsku politiku i vojsku.

Iz Barselone je Kolumbo krenuo na svoje istorijsko putovanje, da nadje novi put za Indiju. Tada je nasao Ameriku, ali sta je tu je. Glavni trg u Barseloni je Kolumbov, i tu je njegova ogroma statua koja pokazuje i pravcu Amerike. U Barseloni zadnjih 200 godina grade ogromnu katedralu, ali kao sto se kaze, kakva je to katedrala ako se ne gradi barem 300 godina. Iznad grada je brdo Mon Juice na kome se nalazi ogroman park, sa sumama, travnjacima i sl.. Na tom brdu se nalaze neke najvaznije gradjevine, parlament ispod koga je pjevajuca fontana, svjetska atrakcija. Tu je i stara ogromna odbrambena tvrdjava sa koje se moze sigurno svaki nezeljeni brod potopiti. Tu su olimpijski bazeni, olimpijski stadioni i sl.. U gradu se nalazi i Pikasov muzej sa originalnim djelima. Akvarijum sa strasnim morskim ribama. Mnogo parkova, veliki korzo, luka, botanicki park, kompleksi kina, gradska plaza, dvorci i vile...

Barselona ima samo jedan problem, skucena je. Sa jedne strane je more, sa druge Mon Juice, od pozadi je planina i sa cetvrte strane je rijeka. Sve zgrade su jedna uz drugu, sve je natrpano. Ali za prebacivanje nije problem. Najbrzi prevoz je metroom ili vozom. U centru grada je zeljeznicka stanica i tu se moze vozom iz bilo kojeg spanskog sela stici. Zeljeznica im je sva ispod zemlje. Svaki dio grada je uvezan u metro sistem. Iznad grada i po brdima idu zicare. Jedino je autima problem.

Komentariši