Amir Mešković, direktor Source Codea: Sve zgrade svijeta ne vrijede jednog dobrog vica o Hasi i Husi

Kada bi dobio priliku da bude predsjednik na pet minuta, Amir Mešković bi ustavom zabranio pesimizam, a iz matematike bi izbacio minus. Direktor i osnivač tuzlanske firme Source Code ne podnosi negativne i pesimistične pristupe bilo čemu. Ovaj 33-godišnjak može se pohvaliti impresivnom biografijom koja ne poznaje pojmove kao što je neuspjeh ili nemoguće.

Amir Mešanović magistar je elektronske ekonomije, a diplomiju je stekao na Međunarodnom univerzitetu u Missouriju, u Sjedinjenim Američkim Državama. U šali kaže da se za ekonomiju odlučio, jer nije mogao da bude uspješan fudbaler.

Karijeru je 1998. godine započeo kao specijalista za komunikacije pri Odsjeku za informacione tehnologije Međunarodnog aerodroma Dubai. Nakon izvanrednih uspjeha pokazanih na uspostavljanju nove infrastrukture za novi terminal, Amir postaje menadžer za istraživanje i razvoj u Emirates Airlineu, vodećoj svjetskoj avio firmi gdje i ostaje narednih osam godina.

Nakon samo šest mjeseci rada za Emirates Airline, Amir dobija nagradu za izradu sistema za prodaju putnih aranžmana preko interneta pomoću kojeg Emirates Airline ostvaruje promet od milion dolara samo tri mjeseca nakon zvanične prezentacije na internetu.

Kao najuspješniji mladi menadžer Emirates Airlinea, Amirova uloga i autoritet u istraživanju, razvoju i implementaciji najnovijih tehnologija je rasla iz dana u dan da bi 2001. godine dobio zadatak da zajedno sa Microsoftom ostvari implementaciju MSN Arabia portala za bliski istok. Uspjeh ovog portala ozvaničio je i Microsoft koji je uvrstio Amira u komitet za dizajniranje i razvoj .NET tehnologije i kasnije nagradio sa e2a (early enterprise adopter) nagradom za rezulatte ostvarene rezultate.

Amir dalje nastavlja svoju karijeru u Emirates Airlineu sa izradom Skywards portala namjenjenom FFP programu Emirates Airlinea kao i mnoštvom raznih internet aplikacija kao i projekta primjene najsavremenije tehnologije u svrhu poboljšanja postojećih biznis procesa.

Neke od njegovih ostvarenja su SafarEZ, myTravelChannel.com, DNATA Holidays Agents, Marhaba Services, emirates.com kao i formiranje strategije za mobilnu komunikaciju u avio industriji, strategije za razvoj i implementaciju mobilnih rješenja za Emirates Engineering.

Poslije 20 godina provedenih van BiH, 2006. godine se vratio i niti jednog momenta nije doveo u pitanju tu odluku. “Bosna i Hercegovina je predivna zemlja i jako perspektivna, iako se većina neće složiti s tim. I pored svih problema koje naša država ima, ovdje je život najbolji”, tvrdi on.

Danas je direktor firme Source Code iz Tuzle koja se bavi implementacijom najnovijih tehnologija u cilju optimizacije poslovnih procesa kako bi se smanjili operativni troškovi, povećao market djelovanja i zadržala postojeća klijentela.

“Kao i svaki poslodavac u BiH, naši najveći izazovi su dostupnost kadra i procedure pri sklapanju poslova. U većini slučajeva više vremena treba da se ispoštuju državne procedure nego što treba da bi se završio posao”, kazao je Mešković u razgovoru za eKapiju. Svojim najvećim uspjehom smatra 75 klijenata u BiH koji su korištenjem naših usluga znatno poboljšali svoje poslovanje.

Njegovi kolege ističu da je Amirova jedina mana, koji je poznat po krilatici “nije nikakav problem”, klub za koji navija, a to je Chelsea. On pak kaže da mu je neostvarena želja postići tri gola na Svjetskom prvenstvu. Voli izazove isto koliko mrzi status quo. Kada postavi cilj ispred sebe, činim apsolutno sve dok do njega ne dođe.

Što se tiče sportskih aktivnosti, kada stigne, igra tenisa sa tatom. “On redovno ne propušta da me pobijedi”, kaže kroz smijeh.

Sretno je oženjen, a skoro je dobio sina tako da svo svoje slobodno vrijeme provodi sa porodicom. “Okružen sam prijateljima koji nisu iste struke tako da povremeno i pobjegnem od `jedinica i nula`”, priča on.

Radi prirode njegovog posla, sve knjige koje čita su uglavnom vezane za struku tako da mu je omiljena knjiga “Code” od Charles Petzolda.

Putovao sam po cijelom svijetu, ali ipak misli da “zgrade, ulice, šoping i biznis centri svi zajedno ne vrijede ni koliko jedan dobar vic o Hasi i Husi”.

Izvor: eKapija.ba

Pogledaj i ovo

Park Srebrenik Centar

Uzurpacija parka – nastavak vijesti

Da li zbog našeg pisanja ili nečega sasvim drugog, ali kritika i sa naše strane je urodila plodom. Građevinski materijal je uklonjen sa tog dijela parka. Ovim putem bismo da pohvalimo one koji su naložili da se građevinski materijal skloni iz parka. Da li je upućena službena nota (čitaj finansijska kazna) izvođaču radova pa je to morao da uradi ili je sam izvođač radova to uradio, zaista ne znamo, najbitnije je da je park ponovo park, a ne mjesto za odlaganje građevinskog materijala ili bilo čega drugoga.

Uzrpacija gradskog parka, bahatost izvođača i nerad institucija

Uzurpacija parka, bahatost izvođača ili nerad institucija u Gradu Srebreniku

Uzrpacija gradskog parka, bahatost izvođača i nerad institucija. Nekad je srezom kao što je danas područje Grada Srebrenika upravljao jedan čovjek (hodža, kadija, neko koga su smatrali dovoljno pametnim) i bilo je reda i organizacije. Danas, gradonačelnik sa svim svojim savjetnicima i vijećem ne može da dovede u red centar grada.

Komentariši