Američka ambasada: Samo BiH je titular državne imovine, sviđalo se to vlastima RS ili ne

Republika Srpska mora “u potpunosti poštivati” Ustav i odluke državnih institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH, poručili su iz Američke ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se o usvajanju neustavnog zakona o imovini u Narodnoj skupštini RS.

Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH su jasni: Bosna i Hercegovina je titular državne imovine i nadležnost za njeno uređenje spada u isključivu odgovornost institucija na državnom nivou.

Donošenjem još jednog Zakona o nepokretnostima ne mijenja osnovne pravne činjenice. Član III(3) Ustava BiH također je jasan:

Republika Srpska mora “u potpunosti poštivati” Ustav i odluke državnih institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se to vlastima RS ili ne”, poručili su iz Američke ambasade, istaknuvši da ovo ugrožava i ekonomski razvoj RS.

“Sklonost izabranih lidera prema neproduktivnoj politici učinka umjesto da se posvete pregovorima u dobroj vjeri kako bi riješili ovo pitanje šteti ekonomskom razvoju, koji bi koristio građanima ove zemlje, uključujući i one koji žive u RS – naveli su iz Ambasade SAD.

Objava Američka ambasada: Samo BiH je titular državne imovine, sviđalo se to vlastima RS ili ne pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]