Ambasador Kraljevine Norveške posjetio prihvatni centar za ljude u pokretu u Cazinu

Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Olav Reinertsen, posjetio je danas privremeni prihvatni centar za ljude u pokretu u hotelu Sedra u Cazinu, te tom prilikom uručio dio zaštitne medicinske opreme za borbu protiv pandemije COVID-19.

„Norveška pomaže Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije donirajući opremu institucijama širom države. Ono što sam saznao danas, u ovom prihvatnom centru, je da već duži vremenski period čekaju zaštitnu opremu. Nadam se da ćemo ovom donacijom olakšati situaciju u centru, te pomoći u ovoj izuzetno teškoj humanitarnoj krizi“, istakao je NJ.E. Reinertsen.

Oprema u vrijednosti od 186, 000 KM, koja se sastoji od zaštitnih maski i rukavica, dezinfekcijskih tunela i sredstava za dezinfekciju,  te toplomjera i zaštitnih odijela biće isporučena prihvatnim centrima u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu u toku januara. Nabavku je koordinisao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u konsultaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).
„U Sedri se trenutno nalazi trenutno 348 korisnika, sve su to ranjive kategorije, porodice sa djecom, te 55 maloljetnih lica bez pratnje. Veliko hvala Vladi Norveške na ovoj važnoj donaciji, te UNDP-u na posredovanju“, izjavio je Vladimir Mitkovski, IOM koordinator za regiju.

U privremenom prihvatnom centru Sedra trenutno borave posebno ranjive kategorije osoba u pokretu, uključujući porodice sa djecom. Dodijeljena oprema omogućiti će veći stepen zaštite kada je u pitanju prenošenje korona virusa, te olakšati rad u prihvatnim centrima.

U prethodnom periodu, Vlada Kraljevine Norveška je također osigurala sredstva za nabavku respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini, te određeni broj medicinskih monitora za različite zdravstvene ustanove, kao i zaštitnu opremu za medicinske radnike/ce. Donirana oprema nabavljena je na osnovu sporazuma o odgovoru na pandemiju COVID-19 koji su potpisali Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i UNDP 26. marta 2020. godine.

UNDP ostaje posvećen pružanju podrške zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19. Od pojave pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini, UNDP aktivno podržava domaće vlasti i institucije zdravstvene zaštite na svim nivoima u rješavanju krize putem zajedničkog i koordiniranog odgovora Ujedinjenih nacija. Od početka pandemije, kao dio odgovora Ujedinjenih nacija u BiH, UNDP je u partnerstvu i uz finansiranje Evropske unije, vlada Norveške i Švicarske, te nadležnih institucija u BiH, osigurao nabavku i isporuku više od 2,9 miliona komada neophodnih medicinskih zaliha i opreme širom države.

The post Ambasador Kraljevine Norveške posjetio prihvatni centar za ljude u pokretu u Cazinu appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Futsal: Salines Tuzla City ide u odbranu titule utakmicom u Mostaru

Futsal klub Salines Tuzla City  održao press konferenciju povodom današnjeg  finalnog play off-a susreta za …

Odigran prvi finalni meč: FC Mostar SG – FC SALINES TUZLA CITY 7-4 (3-3)

Prva utakmica finala doigravanja za Prvaka BiH, je otišla na stranu Mostaraca. Utakmica dostojna finala …