Ambasada SAD reagirala na proslavu neustavnog 9. januara: “RS će uništiti i sebe i one oko nje”

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je povodom obilježavanja neustavnog i takozvanog dana RS, 9. januara. Također su se osvrnuli i na to da je Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Odluka Milorada Dodika da dodijeli orden Vladimiru Putinu, čovjeku koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu koja je rezulturala smrću hiljada civila i masovnim uništenjem infrasturkture, za svaku je osudu.

Riječ je o odbacivanju svih vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka baziranog na zakonima. Također, Dodikova odluka da obilježi dan RS 9. januara je ilegalna. Krši odluku Ustabvnog suda BiH koji je odlučio da je ovo obilježavanje nekonstitutivno.

Aneks 3 Daytonskog ustava je jasan, RS mora u potpunosti ispoštovatzi odluke institucija bih uključujući konačnu i obavezijucu odluku Ustanog suda BiH svijedla se ona vlastima RS ili ne. Jučer su ponovljeni pozivi na nezavisnost RS uz navodne pravne tvrdnje o nadležnostima entiteta i pokušajima da se potkopa država BiH, guraju zemlju na opasan put. RS će uništiti i sebe i one oko nje u potrazi za zamišljenom nezavisnošću”.

RADIOSARAJEVO.BA

Objava Ambasada SAD reagirala na proslavu neustavnog 9. januara: “RS će uništiti i sebe i one oko nje” pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]