Srebrenik.NET / Aktuelno / Uprava Gradine želi Prvu ligu, a Općina Srebrenik ih gura ka kantonalnoj!?

Uprava Gradine želi Prvu ligu, a Općina Srebrenik ih gura ka kantonalnoj!?

Doskorašnji premijerligaš iz Srebrenika svoje najteže dane u historiji proživljavao je prethodne godine, dok na čelo kluba nisu stigli novi ljudi, koji po svemu urađenom do sada žele Gradinu vratiti u Prvu ligu FBiH.

Ime ovog kluba zbog pojedinaca skoro pa je srozano na samo dno, a iz Uprave Srebreničana oglasili su se putem zvaničnih medija, u kojima prenose da ovaj put iza sebe nemaju podršku općinske vlasti, nego se većina stvari zasniva na verbalnom dogovoru i obećanjima.

U nastavku donosimo kompletno saopštenje Gradine iz Srebrenika kao i obraćanje načelniku Općine Srebrenik.

“HITNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST!!!
– KO OD OPĆINSKIH VLASTI ŽELI GRADINU U KANTONALNOJ LIGI!?

Poštovani članovi i navijači našeg kluba, na Vanrednoj sjednici održanoj 02.04. na kojoj su prisustvovali članovi IO “Gradina” na čelu sa predsjednikom Sendić Begom, odlučili smo da nam je dužnost upoznati javnost o trenutnim dešavanjima i stanju u protekla 4 mjeseca, kao i pustim obećanjima koja pristižu na račun našeg kluba.

U gradski klub koji broji na stotine članova, odnosno klub koji je poznat kao jedan od najvećih rasadnika talenata u državi BiH te predstavlja simbol grada Srebrenika, od općinskih vlasti za puna tri mjeseca pristigla je samo jedna tranša novca, koja nije bila dovoljna ni da se plate kotizacije za sve selekcije OFK “Gradina”, a da ne pričamo o drugim finansijskim troškovima sa kojima se svakodnevno susreću članovi Uprave kluba.

Izvršni odbor je iz svojih vlastitih sredstava krpio i izdvajao enormne količine novaca, te odlazio u Općinu moleći za tranše koje su obećane od općinskih vlasti, ali smo samo nailazili na pusta obećanja i čak na kritike da se smanje plate seniorima, koje se čak i u Drugoj ligi Sjever ne mogu porediti sa nekim Mjesnim zajednicama. Da, dobro ste pročitali, Mjesnim zajednicama u kojima naš klub gostuje.

IO “Gradina” je sve do danas finansirao, krpio i uspješno isplaćivao sve troškove za ovaj proljetni dio sezone, u kojem su ostvareni vrlo dobri rezultati, baš kao i protekle polusezone kada je klub preuzet na rubu gašenja i potpune katastrofe.

Međutim, danas smo zbog opštinskih vlasti dovedeni do toga da klub ne odigra narednu utakmicu koja je na rasporedu u srijedu u Prokosovićima, jer klub od Općine u mjesecu martu nije dobio niti jednu jedinu marku.

Podsjetimo, prilikom preuzimanja kluba i održane Skupštine, predsjednik Bego Sendić i potpredsjednik Alatić Kemal su odlučili prihvatiti se, možemo slobodno reći akcije ili teške misije, spašavanja kluba koji je srozan do samog dna i kojem se ismijavala cijela država zbog poteza pojedinaca od ranije, ali pod uvjetom da pored finansijskih sredstava koja će oni izdvajati, Općina mora pružati maksimalnu podršku i isplaćivati redovno svoje obaveze prema simbolu grada.

Očigledno da se neko i zbog nečega ne drži svojih obećanja, tako da sa danom kada se Općina prestala držati svog dogovora i isplaćivati novac, prestaje i finansiranje kluba od članova IO “Gradina”, koji su davali svoj lični novac, odvajali vrijeme od porodica i firmi kako bi pomogli, te će dostojanstveno odraditi naredne dvije utakmice, sazvati Skupštinu i podnijeti ostavke.

Sigurno da ne trebamo puno govoriti o tome da su navijači i pojedinci klub spasili od totalne sramote na ljeto, a s obzirom da se to sve nijemo posmatralo tada dok pojedinci nisu upalili posljednji “alarm”, postavlja se pitanje šta bi bilo sa Gradinom i šta će tek biti u nastavku.

Kome je cilj da Gradina igra kantonalnu ili međukantonalnu ligu, koja će od godine 2019 biti aktuelna zbog reorganizacije Druge lige, odnosno kada će samo četiri najbolje rangirane ekipe zadržati status drugoligaša, sami procijenite.

S poštovanjem, OFK Gradina Srebrenik. “