PROTESTI: Svi mi koji smo protiv “Gradskog Teferica”

Priča o koridi i teferiču u našoj maloj čaršiji još uvijek nije gotova. Na Facebook-u je organizovana grupa građana koji pod imenom “Svi mi koji smo protiv “Gradskog teferica” pozivaju na proteste protiv ovog događaja.

Njihovu izjavu objavljenu danaa, nakon jučerašnjeg sastanka sa načelnikom Općine Srebrenik prenosimo u cijelosti:

Poštovani, građani.

Obzirom da smo dana 19.06.2017. godine održali sastanak sa Općinskim načelnikom općine Srebrenik, a koji nam je potvrdio da općina Srebrenik nije dala saglasnost za održavanje ove manifestacije, i da će uložiti sve napore da do nje ne dođe u centru grada Srebrenik, vidimo da se u medijima pojavljuju kojekakve saglasnosti kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, i tvrdnje istih da su organizatori navedenih manifestacija prikupili svu potrebnu dokumentaciju.

Ovim putem Vas obavještavamo da rješenje kantonalnog ministarstva nije konačno, i da se protiv istog može uložiti žalba u ostavljenom roku. Drugo, u tački 1. Predmetnog rješenja je propisano da organizator „osigura prostor određen za nadmetanje bikova od nenadziranog ulaska i izlaska ljudi i životinja“. Dakle, ako opština nije dala saglasnost, a zemljište na kojem se održava ova nehumana manifestacija je općinsko zemljište, znači da za isto ne postoji prostor.

Ovim putem pozivamo Općinskog načelnika i Općinsko pravobranilaštvo općine Srebrenik da ulože žalbu na predmetno rješenje kantonalnog ministarstva i da pošalju dopis policijskoj stanici i svim nadležnim organima o kršenju zakonskih procedura.

Još jedna stvar je simptomatična. Naime, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je donio Pravilnik, znači podzakonski akt, koji derogira zakonske odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji zabranjuje na području države, izuzev Republike Srpske, održavanje ovih manifestacija. Ocjenom ustavnosti i zakonitosti, ovaj podzakonski akt bi bio stavljen van snage. Ne može podzakonski akt imati veću pravnu snagu od zakona. Izgleda može samo u Bosni i Hercegovini.
Nadalje, u ovoj nehumanoj manifestaciji se spominje i „štraparijada“. To je strogo zabranjeno gore navedenim zakonom, i za ovu vrstu mučenja životinja ne postoji nikakav podzakonski akt.

Na kraju, zahvaljujemo se Općinskom načelniku što zastupa interese građana Općine Srebrenik, i iskreno se nadamo da će hitno uputiti dopise nadležnim institucijama, uključujući i policijsku stanicu Srebrenik, da se zabrani ova manifestacija u cenru grada.

 

Preneseno sa fb stranice: “Svi mi koji smo protiv “Gradskog teferica”  gdje se pozivaju svi građani opštine Srebrenik koji su protiv zlostavljanja životinja i održavanja koride na gradskom stadionu, da dođu na gradsko šetalište u subotu 24.06.2017 na proteste, okupljanje počinje u 13:00.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …