Srebrenik.NET / Aktuelno / Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik podsjeća na propisane mjere protiv-požarne zaštite

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik podsjeća na propisane mjere protiv-požarne zaštite

Poštovani građani,zapazili ste da se u posljednje vrijeme povećao broj požara na otvorenom prostoru,kako u Bosni i Hercegovini,tako i u susjednim državama i šire.

Naravno,trend povećanog broja požara nije zaobišao ni općinu Srebrenik a kao glavni uzročnik požara su ekstremno visoke temperature koje pogoduju razvijanja požara. Ako se tim činjenicama doda još ljudski nemar i nepažnja posljedice su katastrofalne. Da bi izbjegli nastanak i širenje požara na prostoru općine Srebrenik,apelujemo na sve građane općine kao i one koji trenutno borave na prostoru općine a posebno poljoprivrednike,vlasnike vikendica,izletnike,šumske radnike i sve ostale,da se pridržavaju zakonski odredbi o zabrani otvorenog plamena na otvorenom prostoru sa akcentom na šumske prostore,prostore niskog rastinja,poljoprivredne prostore sa naslaganim poljoprivrednim otpadom i slično.

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik,podsjeća građane da svako lice koje se ne bude pridržavalo propisanih mjera protiv-požarne zaštite i izazove požar,podliježe odgovornosto po Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastva i Odluci o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva općine Srebrenik,a zašta su predviđene i novčane kazne.

 

Ukoliko građani primijete požar,imaju obavezu da o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu jedinicu na telefonski broj :123  i policiju na na telefonski broj: 122.

 

Molimo građane općine Srebrenik,da ovo obavještenje Profesionalne vatrogasne jedinice shvate najozbiljnije u cilju zajedničke aktivnosti na očuvanju ljudskih života i materijalnih dobara.