Srebrenik.NET / Aktuelno / Porezna uprava FBiH danas zapečatila 32 objekta na području Federacije

Porezna uprava FBiH danas zapečatila 32 objekta na području Federacije

U cilju smanjenja sive ekonomije Porezna uprava FBiH u posljednje vrijeme provodi brze kontrole, te su danas inspektori Porezne uprave na širem području Federacije izvršili ukupno 223 inspekcijska nadzora.

Tom prilikom kontrolisana su 512 radnika i otkriveni 51 neprijavljeni radnik, te zapečaćena 32 objekta i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 233.620 KM.

“Otkriveno je 58 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, kao i 22 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 24 obveznika koji nisu imali instalisan fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 32 objekta. A u 111 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanimkaznama u iznosu od 233.620 KM”, kazao je vd direktora Porezne uprave FBiH, Šerif Isović…

Pred nastupajući praznik 8. mart, Međunarodni dan žena, ali i u dane vikenda, Porezna uprava Federacije BiH će vršiti pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata radi provjere zakonitog organizovanja muzike uživo.

Porezna uprava podsjeća ugostitelje da su tri dana prije početka organizovanja žive muzike u ugostiteljskom objektu prijaviti dan početka i dan završetka organizovanja žive muzike, kao i podnijeti prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo nadležnoj poreznoj ispostavi, u propisanom roku, odnosno u skladu s kantonalnim zakonima te s izvođačem žive muzike zaključiti ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunati, obustaviti i prijaviti porez na dohodak, doprinose za PIO/MIO i doprinose za zdravstveno osiguranje, i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču.

“Izvršavanjem navedenih obaveza bit ćete pošteđeni sankcija i mjera kao što su novčane kazne u iznosu od 500 KM do 10.000 KM za pravno lice i novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 200 KM do 2.000 KM, novčane kazne za fizičko lice u iznosu od 200 KM do 3.000 KM”, navode iz Porezne uprave FBiH.