Srebrenik.NET / Aktuelno / Otpočele pripreme za asfaltiranje puta od Seone do dovišta na brdu Ratiš

Otpočele pripreme za asfaltiranje puta od Seone do dovišta na brdu Ratiš

Sunce u zimu

Zalazak zubatog Sunca u zimu

Formiranjem Inicijativnog odbora, Medžlis IZ Srebrenik započeo je pripreme za rekonstrukciju i modernizaciju puta prema dovištu na vrhu brda Ratiš, koje se nalazi na tromeđi općina Srebrenik, Gračanica i Lukavac.

Riječ je o dionici puta od srebreničkog naselja Seona do jedne od najviših kota brda Ratiš, na nadmorskoj visini od 624 metra, u dužini od 1.250 metara. Predračunska vrijednost projekta asfaltiranja navedenog puta iznosi oko 110.000 KM, a sredstva će, kako je planirano, osigurati općina Srebrenik, džemati s područja Medžlisa IZ Srebrenik i donatori. Radovi bi trebali startati s početkom građevinske sezone, a ova dionica puta trebala bi se asfaltirati do 6. maja, kada na ovom poznatom dovištu započinje organiziranje tromjesečnog ciklusa dova.

Prema riječima Mevludina ef. Joldića, predsjednika Medžlisa IZ Srebrenik, lokalitet Ratiša predstavlja jedino dovište u BiH na kojem se svake godine od 6. maja do 2. Avgusta, u kontinuitetu, svakog ponedjeljka održavaju dove. Zbog toga je, ističe Joldić, i pokrenuta inicijativa za asfaltiranje posljednje dionice ovog putnog pravca, kako bi se brojnim vjernicima iz Srebrenika i okoline olakšao pristup do jednog od najpoznatijih dovišta u BiH. Imajući u vidu činjenicu da ovo dovište svake godine pohodi na hiljade vjernika, u Medžlisu IZ Srebrenik očekuju da će ovo hairli djelo, uz općinu Srebrenik i džemate s područja srebreničkog Medžlisa, podržati i brojni donator iz Srebrenika i susjednih općina.

Ostavi komentar