Srebrenik.NET / Aktuelno / Obavijest iz Policijske stanice Srebrenik

Obavijest iz Policijske stanice Srebrenik


Poštovani sugrađani,

Policijska stanica Srebrenik želi vam sretne predstojeće praznike / blagdane!!
Preporučujemo Vašoj pažnji činjenicu da se, kao posljedica nedopuštenog posjedovanja i nestručnog rukovanja vatrenim oružjem i drugim pirotehničkim sredstvima, prema našim podacima, javlja sve veći broj povređivanja, pa i onih težih, naročito kod djece i omladine. Praznično – slavljeničko raspoloženje dovodi do optimističnog, ponekad i nerealnog procjenjivanja stvari i podcjenjivanja opasnosti. Djeca i omladina kao i naši odrasli sugrađani, u veselom raspoloženju, za podizanje slavljeničke atmosfere olako pucaju iz vatrenog oružja, bacaju petarde, prave vatromet…. u svom društvu ili u gusto naseljenim mjestima, podcjenjujući ili zanemarujući opasnosti po sebe i druge što, nažalost, ponekad dovodi do samopovređivanja ili se na taj način povređuju druge, uglavnom drage osobe.

Ne dozvolimo da nam se slavlje pretvori u tugu !!!

Nedozvoljenom upotrebom oružja i drugih pirotehničkih sredstava krše se i sledeći propisi:
Zakon o javnom i redu i miru, član 3 stav 1 tačka 25.
«Ko na javnom mjestu ili iz stana puca iz vatrenog oružja, pali rakete, petarde ili sličan eksplozivni ili zapaljivi materijal bez odobrenja nadležnog organa kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1000 KM ili kaznom zatvora do 30 dana»
Zakon o prometu eksplozivnih materija, član 37 stav 1 tačka 2.
«Ko nabavi eksplozivnu materiju za koju nema odobrenje za nabavku ili ako istu upotrijebi u svrhu koja nije određena odobrenjem kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana.»

2 comments

  1. Nigdje vala. Samo otvorit četiri oka 😀

  2. dje ima nova godina bez bum bum

Ostavi komentar