Novi proizvod prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo

U godini u kojoj obilježava 115. rođendan prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo obradovala je svoje potrošače razvojem još jednog novog proizvoda – Rahat lokuma. Rahat lokumom u tri okusa (ruža, orah i mix) upotpunjen je asortiman orijentalnih slastica Klasa. Ovaj proizvod u potpunosti je domaći, bosanskohercegovački, počev od receptura i sirovina do dizajna i ambalaže.

„Uz Bosanski lokum, Tahan halvu i tradicionalne zalivene i suhe kolače, plasiranje Rahat lokuma na tržište bio je logičan slijed. Kao istinski čuvari tradicije, željeli smo našim potrošačima ponuditi kvalitetan domaći rahat lokum. Dugo smo radili na ovom projektu, počev od odabira najboljih sirovina do atraktivnog dizajna i ambalaže, jer smo vjerovali da tržište BiH treba ovaj tradicionalni proizvod u savremenom ruhu. Dizajn je osoben, baziran na motivima tradicionalne bosanske šare, koju nalazimo na ćilimima i drugim tkanim predmetima srednjovjekovne Bosne. Već prve reakcije potrošača ukazuju na to da je proizvod veoma zapažen. Dobivamo sve pohvale za ukus i topivost našeg rahat lokuma“, objasnila je Senaida Tabić, direktor prodaje u Klasu.

Riječ rahat lokum potiče iz turskog jezika, a znači zadovoljstvo za grlo. Rahat lokum je na ove prostore stigao prije više od 500 godina, i posluživao se isključivo visokoj klasi na dvoru. Uvijao se u svilu i tako donosio na dvor. Danas je ispijanje bosanske kafe uz rahat lokum i druge orijentalne slastice postao ritual u domaćinstvima širom BiH. Običaj je rahat lokumom poslužiti drage goste i pokloniti ga dragim prijateljima.

„Rahat lokum je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Kipru, Srbiji, Makedoniji, tako da očekujemo i dobre izvozne rezultate za naš novi proizvod. Ponosni smo na tradiciju BiH, i ujedno stvaramo nove generacije potrošača starih dobrih tradicionalnih proizvoda“, rekao je Nihad Imširović, direktor Klasa.

Kvalitet Klasovog Rahat lokuma garantiraju strogi međunarodno priznati certifikati ISO i HACCP, a dodatnu vrijednost ovom proizvodu daje i Halal status, koji je potvrdila Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …