Srebrenik.NET / Aktuelno / Maratonci iz Hrvatske odali počast i poginulim borcima s područja općine Srebrenik

Maratonci iz Hrvatske odali počast i poginulim borcima s područja općine Srebrenik

Nakon što su prenoćili u Srebreniku, maratonci  Udruge maratonaca Virovitičko-Podravske županije “GLASNICI ISTINE” danas su nastavili put ka Tuzli, gdje će učestvovati na komemoraciji žrtvama nastradalim na tuzlanskoj Kapiji. Na putu do Tuzle pridružili su im se i članovi moto kluba “Kojoti” iz Srebrenika, kao i nekoliko rekreativaca.

Prije polaska, zajedno sa načelnikom općine Srebrenik Nihadom Omerovićem i predstavnicima Općine, svi su zajedno odali počast i poginulim borcima s područja općine Srebrenik u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. Tom prilikom načelnik Omerović im se obratio prigodnim riječima i zahvalio što na ovaj način čuvaju sjećanje na one koji su izgubili život u proteklom ratu.

Kako smo već pisali, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i ove godine organizovan je tradicionalni memorijalni maraton u znak sjećanja na stradale žrtve na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995.

Sedmorica maratonaca Udruge maratonaca Virovitičko-Podravske županije “GLASNICI ISTINE” uzeli su učešće na ovom maratonu te na taj način dali svoj doprinost obilježavanju sjećanja na stradalu tuzlansku mladost. Kako su istakli Kemal Bukvić, predstavnik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Vijeću Grada Zagreba (inače pokretač ove akcije) i Elvir Akipović, učesnik maratona, ovo je već treća godina kako organizovanjem maratona daju svoj doprinos da se ne zaborave žrtve stradale u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH i domovinskom ratu u Rupublici Hrvatskoj.

Uz organizovanje ovog maratona učestvovali su i na tradicionalnom maratonu Vukovar-Srebrenica, a pokretači su i niz drugih humanitarnih aktivnosti koje imaju za cilj pomoć bošnjačkom stanovništvu.

Powered by WPeMatico