FOTO/VIDEO: Svečanom akademijom obilježena godišnjica 212. brdske i 211. oslobodilačke brigade

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Srebrenik, jučer je u plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održana svečana akademija kojom je na prigodan način obilježena godišnjica formiranja  srebreničkih ratnih brigada.

Obraćajući se učesnicima svečane akademije, Muhamed Jašarević, šef Općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu posebno je naglasio da se ovakvim manifestacijama brani dostojanstvo odbrambeno-oslobodilačkog rata i ujedno čuva uspomena na heroje i obične bosanske ljude koji su goloruki stali u odbranu svoje dodmovine. Na prve dane organizovanog otpora agresiji na BiH i formiranje srebreničkih ratnih brigada podsjetili su ovom prilikom Abdurahman Fazlić, ratni komandant 212. brdske brigade i Ibrahim Salihović, ratni komandant 211. oslobodilačke brigade Srebrenik.

U svojim obraćanjima istakli su da je kroz ove dvije brigade u toku rata prošlo više od 8.000 boraca, od kojih je njih preko 200 dalo svoje živote za odbranu BiH. Za iskazano herojstvo i izvanredan doprinos u odbrani domovine „Zlatnim plaketama“ posthumno su odlikovani Ešef Ćosić, Izudin Omerović, Damir Uzejnović, Zurahid Lelić, Sead Zukić, Nail Musić i Miralem Joldić.

Na prijedlog Organizacije šehida i poginulih boraca Srebrenik „Zlatna plaketa“ uručena je i firmi „Džeko komerc“ za izuzetan doprinos u zapošljavanju demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica. U sklopu obilježavanja godišnjice srebreničkih ratnih brigada organizirano je i postrojavanje na gradskom šetalištu u Srebreniku, a polaganjem vijenaca na centralno šehidsko spomen-obilježje odata je dužna počast stradalim braniteljima. Upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program, u izvedbi učenika Mješovite srednje škole u Srebreniku.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …