Tvrđava Gradina Srebrenik

42 SJEDNICA OV SREBRENIK

Na prošloj sjednici klub poslanika SDA je tražio da se izvještaj o radu JU ” GRADSKA APOTEKA ” skine sa dnevnog reda , jer je nepotpun. Nakon oštre reakcije SDP-ovih poslanika dogovoreno je da se sve izvještaje o radu JU skinemo sa dnevnog reda , te da se oni dopune i da nam se dostave za 42 Sjednicu OV Srebrenik. Kada sam dobio materijale za 42 Sjednicu , radilo se o identičnim izvještajima koji su nam dostavljeni i za 41 Sjednicu , znači nije bilo apsolutno nikakvih izmjena. Oko 12 sati , dostavljeni su nam materijali , odnosno JU ” GRADSKA APOTEKA ” nam je dostavila dopunu izvještaja . Kako su neki vijećnici tražili da se vidi kolika je plata u toj JU , ta dopuna se odnosila upravo na taj dio. Dostavljeno nam je kolika je plata direktora i radnika u toj JU. Iz tog dokumenta ( koji sam Vam skenirao i pokazujem ga ) , je vidljivo da je trenutno najbolja funkcija na našoj općini biti direktor JU ” GRADSKA APOTEKA” , imati platu od preko 4.500.00 KM u jednoj JU je totalni bezobrazluk i javašluk.

Koliko je OV kao osnivač JU devalvirano i koliko je to OV izgubilo dignitet pokazala je i rasprava o izvještaju JU ” GRADSKA APOTEKA”, naime članovi kluba SDP-a su se na ovoj sjednici ponašali kao da je GRADSKA APOTEKA vlasništvo SDP-a , a ne Općinskog Vijeća , što mi je nemalo čudno , toliko su branili ovaj izvještaj da su iznijeli i par nebuloza koje ću vam dokumentovati kada bude gotov izvještaj sa 42 Sjednice OV. Ponovo se pokazalo da ova JU ima promet od 3.374.212,88 KM ali da je ostvarena dobit tek 11.000 KM , za mene je to smiješno. Samo za jednu usporedbu , OV Srebrenik je osnivač svih JU na područiju naše općine ali uvjeti u kojima posluju te JU su drastično različite tako JU ” OBDANIŠTE ” ima 11 radnika i za njihove bruto plate potrošimo 116.324,98 KM za jednu godinu , dok kod JU ” GRADSKA APOTEKA” trošimo 422.121,87 KM, svjestan sam da gradska apoteka ima zaradu , ali mi OV kao osnivači JU moramo imati uticaja na rad tih JU. Žalosno je što na izvještaj o radu JU GRADSKA APOTEKA nije reagovao ni naš općinski načelnik , koji je ( po meni ) treba izać i dobro se izgalamit na direktoricu te JU jer ona kontinuirano i Načelnika i nas vijećnike pravi budalama evo 4 godine mog mandata. Osobno nemam ništa od toga što ona ima platu preko 4.500,00 KM , ali me stid kao vijećnika OV Srebrenik , pogledat u oči onim volonterima-pripravnicima koji rade godinu dana džaba i koji godinu dana nemaju u džepu ni 2 KM , a završili su fakultete i svi su visoko obrazovane osobe. Stid me je kao vijećnika OV Srebrenik pogledat u oči uposlenicima JU ” Dom za kulturu i informisanje ” koji nemaju redovne plate a ako i imaju one su u okvirima 500,00 KM, ovih primjera ima na pretek u našoj općini, a za svu tu situaciju krivi smo mi vijećnici koji ne možemo natjerat JU GRADSKA APOTEKA da iskaže realnu dobit koja je po mojim procjenama oko 500.000 KM ( naravno da ima političke volje lako bi to bilo riješiti ), isto tako smo krivi što ne možemo pokazati JP ” Vodovod i kanalizacija ” da može biti profitabilna firma koja mora imati stalna investiciona ulaganja u opremu i koja mora dovesti vodu do posljednje kuće na našoj općini, isto je i sa drugim JP .

Kada bi OV , odnosno vijećnici shvatili svoju ulogu , odnosno kada bi svi željeli da izgradimo grad , koji će da liči na grad, to bi mogli uradit za manje od godinu dana . Za manje od godinu dana mogli bi imati prelijepo šetalište po nasipu od kiseljačkog mosta do koprića mosta , da Vijećnici imaju želju svaki volonter-pripravnik imao bi primanje koje dolikuje njihovoj stručnoj spremi , da vijećnici žele uposlenici JU imali bi plate dostatne za normalan život. Ali vijećnici su mišljenja da je bolje odbraniti izvještaj od JU samo zbog toga što je direktor pripadnik neke stranke , pa neka nam taj direktor i zavrne ogromna sredstva.

Nastavlja se….

Pogledaj i ovo

REGISTRACIJA AUTA U BOSNI i HERCEGOVINI

Nakon sto uplatite sve sto je potrebno da se auto registruje u BiH, sve te …

TRIBINE – GRADINA

Evo informacije o izgradnji tribina na stadionu u Srebreniku, koja je dostavljena za sledeću sjednicu …

Komentariši