23. sjednica Općinskog vijeća Srebrenik: Srebrenik će dobiti Sportsko-rekreativni kompleks na Majevici

U Srebreniku je održana 23. sjednica OV-a Srebrenik, posljednja sjednica OV-a pred sezonu godišnjih odmora, na kojoj je razmatrano 12 tačaka dnevnog reda. Bez veće rasprave usvojeni su: Prijedlog odluke o utvrđivnaju javnog interesa za rekonstrukciju regionalnog puta R-461 Srebrenik-Sladna-Bukva na području općine Srebrenik, kao i putnog pravca R-461-A Srebrenik-Orahovica Donja na potezu naselja Bare i Luka,  te Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju izvorištva „Mlakva“ u Gornjem Srebreniku. Općinsko vijeće Srebrenik usvojilo je i Prijedlog sanacijskog plana parcelacije za katastarsku općinu Srebrenik Grad, kao i Prijedlog odluke o usvajanju planova potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva na području općine Srebrenik. Kako je istakao načelnik ove općine Nihad Omerović, projekat javno-privatnog partnerstva trebao bi doprinijeti intenzivnijem privrednom i infrastrukturnom razvoju ove općine uključivanjem svih potencijalnih domaćih i inostranih investitora u partnerski odnos s općinom Srebrenik.

Neki od projekata koji bi se trebali realizovati u periodu do 2020. godine su izgradnja Sportsko-rekreativnog kompleksa na planini Majevici, Ljetne pozornice s pripadajućim sadržajima u sklopu šireg kompleksa Starog grada Srebrenika, izgradnja Sportsko-rekreativnog kompleksa u zoni sporta i rekreacije u naselju Bare, Druga faza toplifikacije općine Srebrenik, izgradnja Transfer-stanice s pratećim sadržajima i razvoj selektivnog prikupljanja otpada na području općine Srebrenik te niz drugih projekata koji bi u partnerskom odnosu s privrednim subjektima doprinijeli poboljšanju kvaliteta življenja na ovom području. Općinsko vijeće Srebrenik usvojilo je i Odluku o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, zanatstva i uslužnih djelatnosti na području općine Srebrenik. Ovom odlukom određuje se maksimalno radno vrijeme trgovinskih objekata tipa dragstor od 6 do 24 sata, benzinskih pumpi, trgovinskih i ugostiteljskih objekata koji rade u njihovom sklopu od 6 do 23 sata, s tim da se radno vrijeme u skladu s odredbama ove odluke može organizovati od 00 do 24 sata. Trgovine koje se bave prodajom pekarskih proizvoda imaju radno vrijeme od 6 do 24 sata, s tim da se i njihovo radno vrijeme, u skladu s članom 5 ove odluke, može organizovati od 00 do 24 sata. Radno vrijeme prodavnica na malo u toku ljetnog perioda određuje se od 6 do 19 sati, zimi od 7 do 18 sati, a maksimalno radno vrijeme može biti do 22 sata. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata može trajati od 6 do 24 sata radnim danom, a petkom i subotom od 6 do 01 sat. Na današnjoj sjednici OV usvojen je i Nacrt odluke o jedinstvenim kriterijima za raspodjelu sredstava obezbijeđenih u budžetu općine Srebrenik za finansiranje boračkih udruženja. Ovom odlukom, prema riječima predsjedavajućeg OV-a dr. Ibrahima Zukića, želi se izvršiti adekvatnija raspodjela sredstava krajnjim korisnicima boračko-invalidske zaštite. Riječ je o sredstvima koja se na godišnjem nivou kreću do 186.000 KM namijenjenih za finansiranje osam boračkih udruženja na području ove općine. Ovom odlukom korisnici sredstava su obavezni dodijeljena sredstva koristiti namjenski i to na sljedeći način:
-Udruženja kojima se iz budžeta općine Srebrenik izdvajaju sredstva u iznosu od 40.000 KM i više na administrativne troškove mogu utrošiti do 30 posto, a 70 posto na direktne troškove članova udruženja.
-Udruženja kojima se izdvajaju sredstva u iznosu od 20.000 do 40.000 KM na administrativne troškove mogu utrošiti do 40 posto, a udruženja koja iz budžeta dobijaju sredstva manja od 20.000 KM na administrativne troškove mogu utrošiti i do 50 posto.

Na današnjoj sjednici Izvještaj o radu boračkih udruženju s područja općine Srebrenik za proteklu godinu nije dobio podršku vijećnika. Na sjednici su usvojeni Izvještaj o radu Sportskog saveza za prošlu godinu, kao i Prijedlog primjedbi i sugestija na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona za period 2005.-2025. godina.

Pogledaj i ovo

Na Slanoj banji i Kapiji obilježena 25. godišnjica stradanja mladih na Kapiji

Porodica rodbina i prijatelji te brojne delegacije Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH polaganjem cvijeća …