Tvrđava Gradina Srebrenik

2010. godina među tri najtoplije godine otkad se vodi klimatska statistika

Ova godina će biti uvrštena među tri najtoplije od 1850. - otkad se vodi klimatska statistika, a decenija na izmaku će biti najtoplija od tog doba, saopćila je u četvrtak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Zasad je 2010. neznatno toplija nego 1998. i 2005. godina, koje su ranije držale mjesto dviju najtoplijih godina, ali mogla bi da izgubi prednost ukoliko bi decembar bio hladan, navedeno je u izvještaju objavljenom povodom tekućih pregovora u Cancunu, posvećenih borbi protiv globalnog zagrijavanja, prenosi Reuters.

- Nedavno otopljavanje je bilo naročito izrazito u Africi, dijelovima Azije i Arktika, ističe se u izvještaju.

WMO napominje da su od početka 2010. dosad površinske temperature zemljišta i mora bile za 0,55 stepeni Celzijusa više od prosjeka za period 1961. -1990. godine, koji je iznosio 14 stepeni.

Također provjerite

Poplave - savjeti civilne zaštite Srebrenika

Poplave – savjeti civilne zaštite Srebrenika

su česte prirodne/elementarne nepogode koje mogu biti lokalnih razmjera ili velikih razmjera, savjeti civilne zaštite Srebrenika

Savjeti civilne zaštite Srebrenika u slučaju klizanje terena.

Savjeti civilne zaštite Srebrenika u slučaju klizanje terena.

Klizanje terena je prirodni proces kojim se vrši oblikovanje savremenog reljefa, a nekad je to dio vještačkog procesa koji nastaje kao posljedica nesmotrene ljudske aktivnosti kada se narušava prirodna stabilnost padina. Savjeti civilne zaštite Srebrenika u slučaju klizanje terena.

Komentariši