17,66 posto svih uzroka smrti može se povezati sa česticama prašine

Institut za zdravlje i sigurnost hrane BiH Zenica danas je organizirao Okrugli stol “Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi” na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja vođenog po novoj metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) za procjenu štetnih efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi, kao i rezultate koji su dobijeni za Grad Zenicu.

Svjetska zdravstvena organizacija je razvila novu verziju softvera (AirQ+) za procjenu korelacije između koncentracije polutanata u zraku i raznih mortalitetnih i morbiditetnih parametara, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
 
Prema informacijama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica analiziran je mortalitet na području ZDK, kao i grada Zenice u posljednjih 20 godina, a koristeći AirQ softver procijenjen je utjecaj polutanata na mortalitetne parametre u periodu 2014. – 2016. godina.
 
Na osnovu raspoloživog softvera moguće je predvidjeti opcije efekata budućih scenarija kretanja zagađenja zraka, kao i ponuditi aproksimativne benefite smanjenja koncentracije polutanata u zraku u smislu zdravstvenih ishoda.
 
Istraživanje koje je provedeno pokazalo je da najveći utjecaj mortalitetnih parametara ima prašina (PM 2,5) koja se može povezati kao uzrok u 37,97 posto smrti od ishemične bolesti srca, 30,26 posto smrti od moždanog udara, 20,81 posto smrti od karcinoma pluća.
 
 Kada posmatramo sve smrti bez obzira na uzrok, onda se 17,66 posto svih uzroka  smrti može povezati sa ovim česticama PM 2,5.
 
– Ovo ukazuje na to da je uzročna povezanost gotovo dvostruko veća za ishemične bolesti srca u poređenju s karcinomom pluća, o čemu se tek počelo govoriti u nauci. Podaci iz literature kažu da PM 2,5 prolazi alveolo-kapilarnu membranu, ulazi u krvotok i znatno ubrzava proces arterioskleroze –  kazao je Boris Hrabač, rukovodilac Zavoda za javno zdravstvo u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
 
 Na Okruglom stolu je naglašeno da su podaci istraživanja alarmantni i zahtijevaju reakciju u smislu razvoja strategije za djelovanje u cilju zaštite okoliša, prije svega zraka u Zenici.
 
 Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić je kazao kako su koristili podatke Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali da pokušavaju osigurati sredstva za mjerne stanice u ZDK koje bi im davale orijentacione vrijednosti koncentracija kako bi imali uvid u prisustvo polutanata i van kotlina, odnosno kako bi cijelo područje Zeničko-dobojskog kantona mogli obuhvatiti sličnim istraživanjima.
 
 Obzirom da sitne čestice prašine lako prolaze kroz krvotok, može se zaključiti da je čest uzrok arterioskleroze, oboljenja u porastu i time smrtnosti stanovništva, prvenstveno u Zenici. Procijenjeno je da je 169 od 100 hiljada slučajeva smrti uzrokovano aerozagađenjem.
 
 U Zenici je ta cifra 205 ljudi, odnosno 18 posto. Radi se o prvoj studiji ovakve vrste i namjera Instituta je da nastavi sa analizama, koji bi u konačnici mogli poslužiti u planiranju razvoja i postupaka smanjenja zagađenja, ali i mogućim tužbama protiv zagađivača.
 
 – U poređenju sa PM2,5, utjecaj azotnog oksida (NO2) mnogo je manji. Azotni oksidi sudjeluju sa 6,9 posto u udjelu na opći mortalitet, a to je zagađenje koje dolazi od prometa automobila. U bliskoj budućnosti postoji mogućnost njegovog povećanja – kazao je Hrabač, 
 
Direktor Instituta Huseinagić ističe kako su korišteni podaci Federalnog hidrometerološkog zavoda, jer  INZ-u u posljednje vrijeme nisu dostupni podaci Instituta “Kemal Kapetanović“ iz Zenice.
 
 -Pokušavamo osigurati sredstva da napravimo mrežu mjernih stanica u ZDK-u, koje nam mogu dati znatno širu sliku vrijednosti koncentracija polutanata na širem području Kantona. Ne samo u gradskim naseljima, nego i van grada.
 
 Jedan od zaključaka Okruglog stola je da je potrebno da se svi postojeći zakoni i propisi odlučno provode, uključujući i represivne, obzirom da je ocijenjeno da zakoni nisu toliko loši, koliko se slabo primjenjuju.
 
 Istaknuta je i potreba tiješnje saradnje nevladinog sektora i institucija države, ali i ozbiljniji pristup u identificiranju stvarnih problema umjesto uopćenog “etiketiranja” vlasti kao krivca, jer je odgovornost na svima, navodi se u saopćenju. 

DK

The post 17,66 posto svih uzroka smrti može se povezati sa česticama prašine appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]