12. sjednica OV Srebrenik: Nacrt odluke o proglašenju Grada Srebrenik najznačajnija tačka

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Srebrenik pred sezonu godišnjih odmora razmatrano je tek osam tačaka dnevnog reda. Najznačajnija od njih, svakako jeste Nacrt odluke o proglašenju Grada Srebrenik.

Kako je rečeno, procedura za proglašenje Srebrenika gradom, nakon usvajanja nacrta ove odluke na Općinsklom vijeću, jeste i obavljanje javne rasprave u kojoj će priliku da se izjasne o ovoj inicijativi imati i sami građani, a zakonska procedura podarazumiejva i upućivanje zahtjeva Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji bi ovu inicijativu, nakon razmatranja, proslijedio i nadležnom resornom ministarstvu, a konačnu odluku o svemu ovome trebali bi donijeti oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Inače, u pogledu određenih uslova za proglašenje gradom, kako je općinske vijećnike upoznao savjetnik općinskog načelnika Nermin Tursić, Srebrenik već zadovoljava kriterije, tj. da ima više od 30  000 stanovnika, s tim da u užem gradskom području živi više od 10 000 stanovnika.

Ovom odlukom, ukoliko dobije podršku nadležnih federalnih organa, u sastav  Grada ulaze sljedeće mjesne zajednice, kao oblici mjesne samouprave: Srebrenik I, Srebrenik II, Bare, Donji Srebrenik, Ćehaje, Ježinac, Babunovići, Lušnica, Rapatnica, Gornji Srebrenik, Ćojluk, Čekanići, Gornji Moranjci, Falešići, Luka, Kiseljak, Brda, Brnjičani, Donji Moranjci, Špionica Centar, Špionica Srednja, Špionica Donja, Hrgovi Gornji, Huremi, Cerik, Omerbašići, Ahmići, Murati, Ibrići, Sladna, Tinja Gornja, Tinja Donja, Potpeć, Previle, Podorašje, Lisovići, Brezik, Jasneica, Zahirovići, Straža, Kurtići, Behrami, Duboki Potok, Cage, Dedići, Ljenobud, Seona, Kuge, Bjelave, Lipje i Like. Sjedište grada kao pravnog lica bilo bi u Srebreniku na adresi Ulica varoških polja bb. Uz Srebrenik, kako je rečeno, odluku za proglašenjem grada već su pokrenule i susjedne općine Gradačac i Gračanica.

Na današnjoj vijećničkoj sjednici usvojena je i Odluka o načinu određivanja i obilježavanja naziva ulica, trgova, parkova, mostova i drugih građevina te označavanju zgrada  brojevima na cijelom području općine Srebrenik.

U cilju posjpješenja energetske efikasnosti, na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o izradi akcionog plana općine Srebrenik za 2017. godinu kojom su određene osnovne smjernice ovog strateškog dokumenta i kriteriji za uspostalvjanje radnog tijela koje će provoditi sve potrebne aktivnosti. Inače, općina Srebrenik usvajanjem ove odluke dobila je priliku da bude jedna od prvih općina u BiH koja će, u saradnji s Centrom za razvoj i podršku iz Tuzle i EFEKT mrežom, uraditi plan energetske efikasnosti.

Općinsko vijeće u Srebreniku na današnjoj sjednici podržalo je i Informaciju o stanju u oblasti kulture na području općine Srebrenik, a usvojen je i Prijedlog odluke o popuni članova Mandatsko-imunitetske komisije općine Srebrenik.

Pogledaj i ovo

Program SDP-a za Grad Srebrenik predstavila je kandidat za gradonačelnicu Srebrenika Alma Muratović

”Razvoj grada zasniva se na principu da osnovni resurs predstavljaju kadrovi. To su mladi obrazovani kadrovi svih struka koji ne služe samo kao rasadnik kadrova za javnu upravu i javna preduzeća, nego i privatnim poduzetnicima, koji zavise o povoljnim lokalnim uslovima u stvaranju prosperiteta, profita i opće dobiti u cjelini. Gradska uprava ima zadatak i ključnu obavezu u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za osnivanje, rast i razvoj preduzeća koji mogu i moraju obezbjediti ostanak radno sposobnog stanovništva u domovini. Stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta za privrednike sa jedne strane i njihov korektan odnos prema stručnim radnicima svih profila uz adekvatno obezbjeđenje materijalnih sredstava za njihov život sa druge strane predstavljaju garant ostanka radno sposobnog stanovništva u BiH.“

Ich liebe Deutschland – monodrama u Domu kuluture u Srebreniku 6 Novembra u 19h

06 Novembra 2020 od 19:00h u Domu kulture u Srebreniku pogledajte monodramu Vahida Klopića u izvedbi Jasmine Dedić Ibrić. Zbog trenutne zdravstvene situacije broj mjesta je ograničen ali će se ispoštovati sve epidemiološke mjere. U sklopu kafića Doma kulture možete rezervisati svoje mjesto po cijeni od samo 10 KM.