12 milijardi dolara za vakcine zemljama u razvoju

Svjetska banka obezbijedila je 12 milijardi dolara da bi zemlje u razvoju kupile i distribuisale vakcine protiv virusa korona, za testiranje i liječenje i za jačanje zdravstvenih i sistema za vakcinaciju, kako bi se obezbijedilo da vakcine dođu do onih kojima su potrebne.

Programi vakcinacije Svjetske banke u kratkom roku će doći do više od 40 zemalja, na koje se odnosi tri milijarde od 12 milijardi dolara koje su na raspolaganju, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

Svjetska banka je zajedno sa svojim partnerima uradila procjenu o spremnosti zemalja za sprovođenje najveće kampanje vakcinacije u istoriji, odnosno za bezbjednu distribuciju vakcina protiv Covida 19 u 128 zemalja sa niskim i srednjim nivoom dohotka.

Početni nalazi ukazuju da je 85 odsto zemalja koje su učestvovale u procjenama izradilo nacionalne planove vakcinacije, te da 68 odsto imaju uspostavljene mjere koje se odnose na bezbjednost, uključujući sisteme za izvještavanje o neželjenim reakcijama na vakcine.

U saopštenju se navodi da je samo 30 odsto njih izradilo potrebne planove za obuku velikog broja lica koja vrše vakcinacije, a samo 27 odsto je napravilo strategije za društvenu mobilizaciju i angažovanje javnosti kako bi se ljudi ohrabrili da se vakcinišu.

“S obzirom na neodlučnost u pogledu vakcinacije, koja zabrinjava, hitno su potrebne strategije za izgradnju povjerenja, prihvatanje i zahtijevanje vakcinacije”, ističu iz Svjetske banke.

Potpredsjednik za ljudski razvoj u Svjetskoj banci Mamta Murti rekla je da su brojne zemlje u razvoju usred priprema agresivnih planova za sprovođenje vakcinacije protiv virusa korona.

“Dok je većina zemalja dovoljno dobro pripremljena da počne sa imunizacijom svog stanovništva, i dalje postoje značajne razlike koje se moraju hitno rješavati da bi sprovođenje sveobuhvatne i masovne vakcinacije uspjelo“, istakla je ona.

Iz Svjetske banke navode da će procjena spremnosti obezbijediti ulazne informacije za njene projekte i pomoći vladama i zdravstvenim radnicima da bolje razumiju i upravljaju kompleksnim zadatkom vakcinacije velikog broja odraslog stanovništva u vrlo kratkim vremenskim rokovima.

Izvor: Bhrt.ba

The post 12 milijardi dolara za vakcine zemljama u razvoju appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]