Tvrđava Gradina Srebrenik

Zemlje sa najviše milionera na svijetu

Katar

U izvještaju kompanije “Boston Consulting Group”, objavljenom protekle sedmice, vidljiv je značajan porast globalnog bogatstva u 2009. godini. Ipak, neki regioni i države se posebno izdvajaju po broju bogataša koji tu žive. Donosimo listu od deset zemalja sa najviše milionera.

10. Tajvan

Broj stanovnika: 23 miliona
Procenat milionera: 3 posto

Ova zemlja je žestoko pogođena globalnom ekonomskom krizom, s obzirom da njena ekonomija zavisi od trgovine. Ipak, ovdje je 230.000 domaćinstava u kojima žive milioneri, a u odnosu na 2008. njihov procenat je povećan za 22,1 posto. Jedan od najbogatijih pojedinaca je Terry Gou iz kompanije “Foxconn”, koja radi za “Apple”, “Nokiju”, “Nintendo” i druge. U vijestima su ovih dana bili zbog informacija da se 13 njihovih radnika ubilo ili je pokušalo izvršiti samoubistvo.

9. Izrael

Broj stanovnika: 7,4 miliona
Procenat milionera: 3,3 posto

Tehnologija je pomogla Izraelu da, za razliku od drugih tržišta, nastavi ekonomski rast. Godina 2009. bila je dobra za tamošnju ekonomiju, ali bi ih kriza eurozone mogla pogoditi, jer oko 33 posto svojih proizvoda izvoze u Evropu. Jedan od izraelskih bogataša je tajkun Sammy Ofer, čija vrijednost imovine iznosi oko šest milijardi dolara.

8. Belgija

Broj stanovnika: 10,4 miliona
Procenat milionera: 3,5 posto

Dugovi i politički problemi uzdrmali su Belgiju, ali je broj milionera koji tu žive ostao nepromijenjen. I dalje im je GDP ispod prosjeka u Evropi, a u toku 2010. prognoziraju im nove budžetske deficite i poteškoće. Među najbogatijim Belgijancima je Albert Frere, osnivač konglomerata “Compagnie Nationale a Portefeuille”.

7. Sjedinjene Američke Države

Broj stanovnika: 310,2 miliona
Procenat milionera: 4,1 posto

Sa 4,7 miliona milionera u 2009. godini SAD je na relativno niskom mjestu na listi top 10, a mnoge kompanije su prestale zapošljavati nove radnike. Ova zemlja je dom dvojice najbogatijih ljudi na svijetu – Billa Gatesa i Warrena Buffetta.

6. Ujedinjeni Arapski Emirati

Broj stanovnika: 4,9 miliona
Procenat milionera: 6,2 posto

Ekonomski razvoj trećeg izvoznika nafte na svijetu trebao bi ove godine porasti za 3,2 posto. Nafta je i ovdje od biznismena stvorila milionere, a dodatno im je pomoglo što nisu imali problema s dugovima, kao zemlje eurozone. Ova država dom je Abdul Aziza Al Ghuraira i njegove porodice, vlasnika “Masherqbanka”, druge po veličini mlinarske kompanije na Bliskom istoku i mnogobrojnih trgovačkih centara.

5. Katar

Broj stanovnika: 841.000
Procenat milionera: 7,4 posto

Katarska ekonomija je od prošle godine doživjela ekspanziju za 8,7 posto, uglavnom zahvaljujući poslovima sa prirodnim gasom. Tako su u Kataru uspjeli skoro pa neopaženo ispratiti globalnu ekonomsku krizu. Među najbogatijim stanovnicima je Bader Al Darwish (1,7 milijardi dolara). On je vlasnik kompanije “Darwish Holdings”, koja se bavi nekretninama, investicijama i maloprodajom.

4. Kuvajt

Broj stanovnika: 2,8 miliona
Procenat milionera: 8,2 posto

Poskupljenje nafte dovelo je do povećanja broja milionera u ovoj zemlji. Ipak, u narednih pet godina plan im je privući još više investitora, koje neće primamiti samo poslovi vezani za naftu. Jedan od najbogatijih Kuvajćana, Nasser Al Kharafi, u tome vidi svoju šansu. On je predsjednik najvećeg prehrambenog konglomerata u arapskom svijetu.

3. Švicarska

Broj stanovnika: 7,6 milion
Procenat milionera: 8,4 posto

Švicarska ekonomija se sporo oporavlja od recesije, ali se od 2008. broj milionera ovdje povećao za 19,5 posto. Među najbogatijima je Ernesto Bertarelli, 44-godišnji poduzetnik u oblasti biotehnologije.

2. Hong Kong

Broj stanovnika: 7,1 milion
Procenat milionera: 8,8 posto

U Hong Kongu živi Li Ka-shing, vlasnik kompanija “Cheung Kong” i “Hutchison Whampoa”. Ova zemlja je 2009. imala 205.000 milionera, a veze sa Kinom donijele su im i korist i rizik. Bogataši uglavnom ulažu u nekretnine, bilo da su to hoteli ili trgovački centri.

1. Singapur

Broj stanovnika: 4,7 miliona
Procenat milionera: 11,4 posto

Ko bi pomislio da će Republika Singapur nadmašiti toliko drugih zemalja svijeta? Izašavši iz recesije na “velika vrata”, povećali su GDP, izvoz, proizvodnju, te su poskupjele nekretnine. Zbog svega toga ovdje je najveća koncentracija milionera na planeti. Među veoma bogatima su: Ng Teng Fong – tajkun u oblasti nekretnina i Wee Cho Yaw – vlasnik banke “United Overseas”.

(Sarajevo-x.com)

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši