Tvrđava Gradina Srebrenik

Zabranili slikanje s ljiljanima ispred Muzeja ZAVNOBiH-a: Policajac zaprijetio da će srušiti BiH!

Hajnal i Ibrahimović sa zastavom

Policajac Republike Srpske Dragan Kaurin izazvao je 6. avgusta incident u Mrkonjić-Gradu kada je zaprijetio da će od Marjana Hajnala i Ibrahima Halilovića oduzeti zastavu BiH s ljiljanima tvrdeći da je nelegalna.

Kaurin se s njima upustio u raspravu u kojoj je vidno izgubio živce te zaprijetio da će “srušiti BiH”! Hajnal i Halilović prethodno su se s nekada zvaničnom zastavom RBiH slikali ispred historijske zgrade ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu.

Krenuli pješice

Policajci su to isprva mirno posmatrali, a onda im prišli tvrdeći da su im se žalili stanovnici i zaprijetili da će im oduzeti zastavu, što su Hajnal i Halilović odbili, nakon čega je krenula rasprava. Kompletan incident su Hajnal, inače publicista i državljanin Izraela, i Halilović, slobodni novinar iz Mrkonjić-Grada, snimili kamerom i postavili na internet-stranicu YouTube.

– Kada smo Marjan i ja završili snimanje, u čemu nam je pomogao jedan dječak, ostavili smo zastavu u naš auto koji je bio parkiran prekoputa Muzeja ZAVNOBiH-a. Krenuli smo pješice na mjesto gdje je četiri stotine godina stajala džamija Mustafe-age, koju su barbari srušili 1992. Tada smo se sreli s milicionerima koji su tvrdili da smo mi istakli i koristili nevažeću, zabranjenu zastavu Armije RBiH. Kada smo mu proturječili, taj milicioner počeo je prijetiti hapšenjem ako se usudimo opet razviti zastavu – objasnio je Halilović prilikom postavljanja videosnimka.

Kaurin viče na dvojac: Srušit ćemo BiH
Kaurin viče na dvojac: Srušit ćemo BiH

Žal za orlovima

Kako se može vidjeti sa snimka, Kaurin je, u pratnji još jednog neidentificiranog kolege, ušao u raspravu s Hajnalom i Halilovićem tvrdeći da se radi o zabranjenoj zastavi. Rekao je da su “skinuti orlovi i četiri S”, pa tako nema mjesta ni za ljiljane.

Odmah jučer reagirali su iz Boračke organizacije Republike Srpske nazivajući slikanje sa zastavom s ljiljanima provokacijom koja se treba ispitati. Pokušali smo jučer dobiti komentar od portparola policije RS na slučaj, ali nismo dobili odgovor na naše pozive i upit.

“Nećete provoditi zakone džamahirije”

Kaurin je Hajnalu i Haliloviću prijetio i privođenjem, a već vidno iznerviran njihovom smirenom reakcijom uzviknuo je: “Nemojte vi meni ovdje provoditi zakone džamahirije!”

– Četiri S i orlovi skinuti su kao obilježja. Nema toga, nema ni “ljiljana”. Trokut žuti i zvjezdice, tako izgleda zastava BiH. I Dodik i Silajdžić da nazovu, ne možete to raditi. To je kao da ja istaknem orlove i četiri S. Dejton za mene važi. Srušite vi Dejton, srušit ćemo mi BiH – kazao je policajac.

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši