Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Za volanom zatečeno 12.413 pijanih vozača

Za volanom zatečeno 12.413 pijanih vozača

I pored velike kampanje koja je pokrenuta na prostoru Federacije BiH, a koja je potkrijepljena slupanim vozilima na raskrsnicama, građani nisu mnogo sigurniji od divljanja vozača po ulicama.

I dalje se organiziraju noćne utrke, vozači sjedaju pijani za volan i na taj način nerijetko presude sebi ili nedužnima koji se u tim momentima nađu na pogrešnom mjestu.

Prekomjerna brzina

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kažu da postoji nekoliko desetina osoba koje je policija po 70 i više puta godišnje procesuirala zbog brze vožnje. Za policiju nije pitanje zašto te osobe i dalje voze, jer je to dalje postupak tužilaštva i suda.

– Od uvođenja kamera na pojedinim raskrsnicama u posljednje smo vrijeme uočili da je taj broj prekršaja u opadanju. Ova posljednja kampanja “Pazi kako voziš” od velikog je značaja od samog starta, a pogotovo zbog vizuelnog predstavljanja. I dalje ćemo to podržavati i provoditi – kazao nam je Dragan Mioković, portparol MUP-a KS.

On je naveo da je iz godine u godinu prekomjerna brzina uvjerljivo najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, a potom alkohol. Prema podacima iz Federalne uprave policije, u prvih devet mjeseci ove godine dogodilo se više saobraćajnih nesreća, naročito onih s poginulim osobama, u odnosu na isti period 2007. godine, a razlozi su uglavnom bili brza vožnja i alkohol.

Vožnja bez dozvole

Policija je u devet mjeseci ove godine zatekla 12.413 vozača da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. U policiji navode da je ove godine povećan i broj vozača koji su upravljali vozilom bez položenog vozačkog ispita, njih 4.279, kao i vozača prema kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, njih 645.

– Ovi pokazatelji zabrinjavaju i govore da, i pored svih poduzetih preventivnih mjera, postoji vrlo mnogo neodgovornih vozača, posebno onih koji voze bez položenog ispita. Ovi vozači predstavljaju poseban problem, jer nisu upoznati sa saobraćajnim propisima, kao ni s opasnostima koje prijete u prometu – podaci su s web-stranice FUP-a.

Januar – septembar za FBiH

22.028
saobraćajnih nesreća

1.234
više nego tokom prošle godine

184
osobe poginule

1.117
osoba teško povrijeđeno

5.223
nesreće izazvane neprilagođenom brzinom

1.186
nesreća izazvanih alkoholom

Oktobar i novembar u HNK

2
osobe poginule

29
osoba teško povrijeđeno

126
osoba lakše povrijeđeno

155
nepoštovanja saobraćajnih znakova i pretjecanja

93
nesreće zbog brze vožnje

34
udesa zbog alkohola

3.180 neispravnih vozila

Zbog tehničke neispravnosti, u prvih devet mjeseci ove godine iz saobraćaja je isključeno 3.180 vozila, a zbog nevažeće registracije, 6.307 vozila, što su, kako navode u policiji, alarmantni pokazatelji, jer govore o velikom broju neispravnih vozila uključenih u promet.

Desetero mrtvih u LK

Od 10 poginulih osoba u 2008. godini u Livanjskom kantonu u osam slučajeva uzrok je bio alkohol. Prevencije radi, najavljeno je i postavljanje još šest videonadzora, i to u Livnu i Tomislavgradu po dva te u Drvaru i Kupresu po jedan uređaj.

  • Komentare mozete ostavljati na nasemu FORUMU

Ostavi komentar