Tvrđava Gradina Srebrenik

U BiH zakonom zabranjeno nošenje zara i feredže!?

Zakon o zabrani nošenja zara i feredže, koji je 1950. godine usvojila tadašnja skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine, još je na snazi u BiH samo što se godinama ne primjenjuje, prenosi Vestionline.

Zakonom, koji ima četiri člana, zabranjuje se nošenje zara i feredže i svako pokrivanje lica žene.

Kako je navedeno, zakon se donosi radi otklanjanja „vjekovnih oznaka potčinjenosti i kulturne zaostalosti žene muslimanke, kako bi joj se olakšalo puno korištenje prava izvojevanih u Narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj izgradnji zemlje“.

Ovaj zakon zabranjuje i prisiljavanje ili nagovaranje žene da nosi zar i feredžu, odnosno da pokriva lice, kao i svaka radnja usmjerena na podržavanje nošenja zara i feredže i pokrivanja lica.

Zakon predviđa i novčanu i zatvorsku kaznu za njegovo kršenje. Onaj tko nosi zar ili feredžu, odnosno tko pokriva lice, kao i onaj tko od svojih ukućana zahtijeva isto, bit će kažnjen do 3 meseca lišavanja slobode ili novčanom kaznom do 20.000 tadašnjih dinara.

Član 4. precizira da će se lišavanjem slobode s prinudnim radom do 2 godine ili novčanom kaznom do 50.000 tadašnjih dinara kazniti onaj “tko silom, prijetnjom ili drugim sličnim sredstvima nastoji da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice, kao i onaj tko, zloupotrebljavajući vjerska osećanja, koristeći predrasude i zaostalost ili na bilo koji drugi način vrši propagandu da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice”.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić objasnio je za Srnu da su, prema principu pravnog kontinuiteta, još uvijek na snazi zakoni iz bivše SFRJ i bivše BiH ukoliko nije donijet nikakav novi zakon u određenoj oblasti ili postojeći zakon eksplicitno stavljen izvan snage.

“To važi i za taj zakon iz 1950. godine. Ako nije donijet novi, ili ako ovaj nije stavljen izvan snage, on je na snazi”, rekao je Radojičić.

Radojičić ukazuje da je situacija u ovoj oblasti prilično komplicirana.

“Pravna debata bi se mogla otvoriti i stvoriti politička zbrka. Samo nebo zna šta sve može biti na snazi i u primjeni iz jedne, druge i treće države, koji su sve zakoni na snazi, a nisu primjenjivani… Tu se može otvoriti milijun pitanja”, naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, postoji niz zakona bivše BiH i SFRJ koji se izravno i u kontinuitetu koriste.

“To su mahom one oblasti u kojima RS, a nakon Daytona ni BiH, nisu donosile svoje zakone, te su stari zakoni primenjivani sve vrijeme”, precizirao je predsednik Narodne skupštine RS.

On je dodao da primjena ovih zakona nije prestajala ni tijekom rata ni nakon sukoba jer nije bilo donošenja drugih, novih zakona i nije ih bilo potrebno formalno preuzimati ni posebno proglašavati jer su se smatrali kontinuitetom.

“Formalno gledano, Zakon o zabrani nošenja zara i feredže iz 1950. godine, vjerojatno, nikad nije ukinut i nije doneseno ništa novo u toj oblasti što bi ga stavilo izvan snage. Ali, faktički, on godinama nije konzumiran”, rekao je Radojičić.

dnevnik.ba

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši