Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Tropske bolesti se sele na sjever: BiH u opasnosti od malarije i deng groznice!

Tropske bolesti se sele na sjever: BiH u opasnosti od malarije i deng groznice!

Malarija, deng groznica, leišmanijaza, žuta groznica, groznica Zapadnog Nila…, samo su neke od tropskih bolesti koje bi usljed posljedica globalnog zatopljenja mogle pogoditi Evropu, a s tim i Bosnu i Hercegovinu, upozoravaju svjetski infektolozi.

Ovakve tvrdnje, već je prije nekoliko godina iznijela i Svjetska zdravstvena organizacija. “Kako se temperature budu povećavale, tako će se tropske bolesti seliti na sjever”, stoji između ostalog u izvještaju sa kojim se slažu i infektolozi i epidemiolozi u susjednim zemljama Srbije i Hrvatske.

Međutim, Bakir Nakaš, stručnjak za infektologiju, skeptičan je po ovom pitanju, te kaže za “San” da je za sada nerealno očekivati da nas pogode takve vrste bolesti. On kaže da će se uslovi za malariju, žutu groznicu, deng groznicu, stvoriti tek za nekoliko hiljada godina.

“Nema uslova za tropske bolesti, bez obzira na globalno zagrijavanje. A gdje nema uslova, nema ni prenosivih bolesti, niti opasnosti od tih vrsta zaraze. Za malariju je potreban prenosilac, ali u ovakvim uslovima, on ne može preživjeti niti naći svog domaćina. To je jedan biološki proces koji je nemoguć u Evropi, a kamoli u BiH”, ističe Nakaš. Za tropske bolesti, kaže on, potreban je ambijent koji tek za hiljadu godina može da se desi na našim prostorima.

“Mi nemamo bare, nemamo glodare, nemamo ni izvor zaraze, niti prenosioce. Znači, ti prenosioci ne mogu opstati u ovakvoj klimi, bez obzira na nešto veće temperature. Uostalom, postoje sredstva koja takve zaraze i sprečavaju. Ako bi Sarajevo za hiljadu godina bilo jedna velika bara, ako se ne bi čistilo, onda je sve moguće. No, do tada, pitanje je ko će preživjeti uopšte, te šta nas sve može zadesiti”, kaže Nakaš, koji ističe da se građani ne trebaju bojati da će ih ugristi komarac malaričar. Možda za hiljadu godina, prije ne!

Malarija se prenosi ujedom zaraženog komarca, a virus izaziva groznicu, bolove u zglobovima, anemiju, oštećenje očiju, oštećenje mozga, otkazivanje bubrega.

Žuta groznica se prenosi ujedom zaraženog komarca, a virus ulazi u limfne žllezde i tkivo jetre. Simptomi su groznica, glavobolja, bolovi u leđima, povraćanje. U težem obliku javlja se oštećenje jetre, krvarenje iz usta i nosa.

(24sata.info)

Ostavi komentar