Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Trgovci i proizvođači varaju kupce

Trgovci i proizvođači varaju kupce

Veliko snizenje

Prodavači odjeće i obuće bez osnova oglašavaju rasprodaju

Potrošačka udruženja upozoravaju da dobivaju sve više prigovora građana jer trgovci i proizvođači krše Zakon o zaštiti potrošača BiH ili ih namjerno obmanjuju.

Ističu da zakon najčešće krše prodavači odjeće i obuće koji snize cijene desetak proizvoda, a onda na sva zvona oglašavaju rasprodaju.

– Građani nam se žale da ih često privuče natpis rasprodaja u izlogu radnje, a onda unutra shvate da su sniženi artikli davno prodani jer ih je bilo veoma malo. Državni zakon o zaštiti potrošača jasno kaže da se najmanje trećini artikala mora sniziti cijena da bi trgovac mogao proglasiti rasprodaju, a toga se mali broj njih i pridržava – kazao je za naš list Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu potrošača KS.

Dodaje da se Udruženju često žale penzioneri na to da su u nekim trgovinama cijene napisane tako malim fontom da im treba povećalo kako bi ih vidjeli.

– To građane, naročito starije, često dovodi u zabludu koliko košta neki artikl. Siguran sam da to trgovci rade namjerno, a problem je što naš zakon nije ograničio kolika smije biti najmanja veličina fonta kojim su odštampane cijena kao što je to recimo slučaj u Hrvatskoj – objašnjava Lakota.

Manje pakovanje ista cijena

Da kupce ne obmanjuju samo trgovci nego i proizvođači, najbolji je primjer pakovanje tradicionalno kilogramskih namirnica u manju ambalažu.

– Kupci misle da su kupili kilogram šećera, riže ili drugog artikla, a kasnije ustanove da su dobili 900 grama proizvoda. Proizvođači to rade da bi zadržali iste cijene, a ipak povećali profit – objašnjava Lakota.

Ostavi komentar