Šta se pušilo u bivšoj Jugoslaviji

Pakiranja cigareta koja su se prodavala u Jugoslaviji nekoć su bila bez današnjih obaveznih zdravstvenih upozorenja, a njihovi su nazivi bili toliko kultni da se ni danas ne zaboravljaju – od Drine, Opatije, Veka, Zete i legendarnog “Filtera 57”.

SFRJ je 1960-ih imala čak 15 tvornica duhana koje su proizvodile nevjerojatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog, piše Slobodna Bosna.

Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duhanske proizvode spadali su oni izrađeni u Sarajevu, Zagrebu i Nišu. Daleko najprodavanije su bile Drina i Drava cigarete, a među popularnijima bila je i Morava.

Oni s možda malo više dinara tada su si priuštili i strane cigarete, među kojima su bili popularni Camel, Pall Mall, Winston, Marlboro i Lucky Strike.

Meka pakiranja su bila zamišljena kao ona namijenjena radnicima, ponajprije zbog svoje nešto jeftinije cijene, ali i pakiranja koje se lakše dalo gurnuti u džep.

Među jugoslovnskim brandovima tzv. radničkih cigareta dolazile su i slavne “Filter 57” koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti – bile su okrenute naopačke. To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovno usmjerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke. Tako bi oni kod vađenja samo preokrenuli kutiju i izašla bi cigareta koja bi se primila za gornji dio, a čisti filter bi lako stavili u usta. Te su se cigarete proizvodile u tvornici Tobočna Ljubljana. (SB)

The post Šta se pušilo u bivšoj Jugoslaviji appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …