Tvrđava Gradina Srebrenik

Šest napitaka koji provociraju žgaravicu

Iako uzroci žgaravice variraju od osobe do osobe, postoje neki učestali okidači, poput trudnoće, pržene hrane i određenih tekućina. Pogledajte kojih šest napitaka biste trebali izbjegavati.
Bolni osjećaj pečenja u prsima ili grlu uzrokuje kiselina ili drugi želučani sadržaj koji se nakuplja i zadržava u jednjaku. No, krivac za stanje nije samo začinjena hrana. Žgaravicu mogu potaknuti i neki napici, piše Ordinacija.hr.

Ako imate žgaravicu više od dva puta tjedno, možda je u pitanju gastro-ezofagealni refluks. Radi se o stanju u kojemu se želučani sadržaj, hrana i želučane kiseline, često povrate iz želuca u jednjak. Hrana koja se vraća može se, ali i ne mora, izbaciti kroz usta. Iako uzroci žgaravice variraju od osobe do osobe, postoje neki učestali “okidači”, poput trudnoće, pržene hrane i određenih napitaka. Ako niste sigurni koja hrana kod vas izaziva žgaravicu, vodite dnevnik hrane koju pojedete, vremena kada jedete i simptoma koji se pritom javljaju.

Određena pića također mogu potaknuti žgaravicu, pa ih je, ako ste skloni ovom stanju, bolje izbjegavati. Znate li koji su napici u pitanju?

Alkohol
Pojačava proizvodnju želučane kiseline, opušta donji ezofagealni sfinkter, te dopušta sadržaju iz želuca da se vrati natrag u jednjak. Također, alkohol može uzrokovati nastanak čira. Ako ga se ne možete u potpunosti odreći, ipak možete smanjiti učinak na probavni sustav. Pratite koja vam alkoholna pića uzrokuju najveću žgaravicu te ih nemojte piti. Također, probajte razrijediti piće vodom ili mineralnom vodom, pijte bijelo umjesto crvenog vina, te birajte bezalkoholno pivo.

Citrusni sokovi
Ovi napici, posebice sok od ananasa i naranče, stimuliraju želučane kiseline i tako uzrokuju žgaravicu. Također izbjegavajte sokove od grejpa, brusnice, limuna i limete.

Gazirana pića
Sve vrste ovih pića uzrokuju žgaravicu, stoga smanjite njihovu upotrebu ili ih potpuno izbacite iz prehrane.

Kofeinski napici
Od kave i čaja se trebate odvikavati postupno, kako biste izbjegli glavobolje koje mogu nastati uslijed naglog prestanka. Za početak probajte s beskofeinskim varijantama, iako i takva pića nekim ljudima stvaraju tegobe.

Sok od rajčice
Opušta donji ezofagealni sfinkter, dopušta sadržaju iz želuca da se vrati natrag u jednjak i pojačava proizvodnju želučane kiseline.

Mlijeko
Kod nekih osoba mlijeko i mliječni proizvodi uzrokuju refluks, odnosno vraćanje želučane kiseline natrag u jednjak. Probajte mlijeko s manjim udjelom mliječne masti jer neutralizira želučanu kiselinu.

Što se tiče vode, ona je potpuno sigurno piće koje ne izaziva žgaravicu. Voda pomaže probavnom sustavu u radu, pa kiselina nema vremena nakupiti se u želucu.
Net.hr

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši