Srebrenik.NETwork

Pad prodaje krastavaca u domaćim tržnim centrima

Tvrđava Gradina Srebrenik

S obzirom da se prvobitno mislilo da su uzročnici zaraze krastavci i paradajz, mnoge evropske zemlje zabranile su uvoz ovog povrća.

Iako mi nismo otišli tako daleko, ipak su se Bosanci i Hercegovci odlučili na oprez, te smanjili kupovinu i konzumaciju pomenutog povrća.

Kontaktirali smo neke od najvećih tržnih centara u Sarajevu i provjerili da li je zabilježen pad prodaje krastavaca i paradajza.

U Interexu su nam potvrdili da je prodaja ovog povrća u padu za 25 posto, ali da, uprkos tome, cijene nisu smanjene.

“Interex garantuje za kvalitet svojih proizvoda. Svaki dobavljač uz robu mora dostaviti otkupni list, tako da se tačno zna ko je, kada i gdje proizveo pomenuto povrće”, kazao je za Sarajevo-x.com Adnan Burazerović, glasnogovornik Interexa.

Indira Hećimović, direktorica marketinga i službe za odnose s javnošću Mercatora, kaže da je, s obzirom na novonastalu situaciju, zabilježen neznatan procenat pada prodaje krastavaca. Naglašava da svi proizvodi prije dospijevanja na police prođu kroz sve potrebne kontrole.

Jedino u prodavnicama Konzuma, prema informacijama koje smo dobili iz tog tržnog centra, nije zabilježen pad prodaje krastavaca.

Svi naši sagovornici potvrdili su da je porijeklo krastavaca koji se nalaze na policama ovih tržnih centara domaće i da oni stižu sa područja Hercegovine.

Proteklog vikenda u tržnim centrima i pijacama cijena krastavaca iznosila je 0,50 KM, a paradajza između 1,50 i 2 KM.