Tvrđava Gradina Srebrenik

Mamuti bi jednog dana mogli ponovo hodati zemljom

Drevni, dlakavi mamuti bi jednoga dana mogli ponovo hodati zemljom. U neobičnom eksperimentu u stilu filma “Jurski park” korišten je DNK iz smrznutih ostataka izumrlog diva kako bi se ponovo proizvela njegova krv.
Eksperimentom je otkriveno kako su te životinje koristile ne samo debelo krzno kako bi očuvali temperaturu u teškim artičkim uslovima prije 25.000 godina nego su imale i neku vrstu antifriza u venama.

Naučnici vjeruju kako bi se tehnika prilagodbe mogla koristiti za ponovno generiranje dijelova tijela i proteina izumrlih životinja.

“Ove molekule se ne razlikuju od putovanja kroz vrijeme i uzimanja uzoraka krvi od stvarnih mamuta”, objasnio je Kevin Campbell sa Univerziteta Manitoba u Kanadi.

Kako bi ponovo kreirali krv, naučnici su koristili DNK iz očuvanih kostiju smrznutog Sibirskog mamuta starog preko 43.000 godina, a korištene su i genetske informacije njegovog potomka, Azijskog slona, objavio žurnal Nature Genetics, prenosi Daily Mail.

Eksperimentom je utvrđeno da je “antifrizna krv” mamuta bila sposobna da širi kisik kroz tijelo čak i na niskim temperaturama, a naučnici pretpostavljaju da se ta sposobnost razvila nakon što su mamuti preselili iz tropske Afrike u ledeno doba.

Naravno, ponovno kreiranje prahistorijskog proteina ne znači da će naučnici moći stvoriti i cijelu životinju. Budući da DNK nije sačuvan u fosilima ova tehnika se neće moći primijeniti na vrste koje su izumrle nekoliko miliona godina ranije.

Inae, ovaj projekt je pokrenut prije sedam godina kada je profesor Campbell kontaktirao australijski Centar za drevni DNK pri Univerzitetu Adelaide.
(Sarajevo-x.com)

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši