Tvrđava Gradina Srebrenik

Kinezi predstavili brzi voz koji dostiže brzinu od 421 km/h

Nova željeznička linija koja je otvorena u Kini zaslužila je pohvale kineskih zvaničnika zbog upotrebe domaće tehnologije koja pomjera granice u željezničkom saobraćaju i postavlja nove rekorde, javlja “Press Association”.

Mnogi vozovi koji će saobraćati novom željezničkom linijom između zapadnog predgrađa Šangaja Hongqiaoa i grada Hangzhoua će prelaziti 202 km za 45 minuta, što je za polovinu vremena kraće u odnosu na vrijeme koje je potrebno današnjim vozovima da pređu istu udaljenost pri punoj brzini.

Kineski voz CRH380 može dostići brzinu od 421 km/h, što predstavlja svjetski rekord kada se govori o brzini vozova. Ova linija je otvorena kao dio plana Kine da posjeduje 16.100 km brze željeznice, odnosno pruge, koja će biti potpuno operativna do 2012. godine.

Projekat čiji je cilj razvijanje kineske brze željezničke tehnologije, po važnosti je gotovo jednak svemirskom programu ove zemlje. Cilj je da postane simbol nacionalnog ponosa, koji je od velike važnosti.

Zvaničnici željeznice su nedavno najavili da rade na povećanju brzine vozova od preko 500 km/h.

Glasnogovornik Ministarstva željeznica Wang Yongping je rekao da su tehnologija, dizajn i oprema voza CRH380 potpuno domaći, kineski proizvod, iako je početak projekta rezultat saradnje sa Japanom i drugim zemljama.

Jedna od najbržih i najvećih željezničkih linija između Pekinga i Šangaja, koja je u izgradnji, vrijedna je 32,5 milijardi dolara. Ova linija dužine 1.326 km će biti otvorena 2012. godine i smanjiti će vrijeme putovanja između ova dva grada za čak pet sati.

Pogledaj i ovo

Kako otpočeti planiranje pametne kuće ?

Planiranje pametne kuće može biti dug i složen proces, ali postoji nekoliko koraka koji mogu olakšati početak i osigurati uspješno planiranje

KNX sustav ili klasična elektro instalacija ?

KNX sustav se razlikuje od klasične elektroinstalacije po tome što pruža mnogo veću fleksibilnost i …

Komentariši