Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Jugoslavenske tajne službe – Serija

Jugoslavenske tajne službe – Serija

Kroz 10 epizoda serija tematizira više od 60 pojedinačnih slučajeva likvidacija, neuspjelih atentata, otmica, ubojstava u zatvoru i konspirativno-političkih namještaljki, kao i sve glavne valove masovnih represija nad ideološko-klasnim neprijateljem (poratni zločini nad zarobljenicima, obračun s Crkvom i građanskim političarima, Informbiro i Goli otok, sječa srpskih unitarista, gušenje Hrvatskog proljeća…). Također obrađuje i rat tajnih službi protiv gerilskih skupina (četnici, križari i škripari, Feniks ’72.).

Oponašali NKVD

U seriji će biti riječi i o tome kako su jugoslavenske tajne službe oponašale metode NKVD-a, o 2.000.000 dosjea, tj. jednom agentu na 10 stanovnika (više nego u SSSR-u), torturama, lažnim svjedočenjima, montiranim procesima, smaknućima bez suđenja, tajnim mjestima ukopa, Titovoj opsjednutosti tajnim službama, strukturom tajne službe, nagradama za egzekutore, metodama vrbovanja suradnika, kolateralnim žrtvama itd.

U seriji sudjeluje više od 70 sugovornika – povjesničara i publicista, izravnih sudionika događaja – od šefova, agenata i ubojica tajnih službi preko ondašnjih političkih (partijskih) moćnika do preživjelih žrtava atentata i članova obitelji nastradalih.

Povezani sadržaj: KAKO SU UBIJALE TAJNE SLUŽBE BIVŠE DRŽAVE: Istina izlazi na vidjelo!?

Glumac moderator (narator) javlja se s 38 autentičnih lokacija, uglavnom u inozemstvu. Istraživački tim serije obradio je više od 1.000 arhivskih audiosnimki i dokumenata, od kojih će mnogi biti prvi put predočeni javnosti.
Rekonstruirano je oko 30 događaja, a u tome sudjeluju poznati hrvatski glumci.

Pogledajte prvu epizodu pod nazivom “Staljinovi učenici”:

http://www.youtube.com/v/J1yRfb4LURM?version=3

Pogledajte drugu epizodu pod nazivom “Krvavi tragovi slobode”:

http://www.youtube.com/watch?v=XJKXBoTWktY&feature=player_embedded

 

Ostavi komentar