X
    Categories: Zanimljivosti

Jolie počasna predsjednica Fondacije Sanela Redžepagić?

Tvrđava Gradina Srebrenik

Rezultati rada Fondacije “Sanela Redžepagić” bit će predstavljeni sutra na pres konferenciji u Sarajevu.
Otac Sanele Redžepagić, Safet Redžepagić, govoreći o radu Fondacija koja je osnovana 2009. godine kako bi se i kroz edukaciju pomoglo ženama s malignim oboljenjima, ističe da se Fondacija bavila podjelom propagandnih materijala i drugim vidovima pomoći.
Osim toga Fondacija je pokrenula i anonimni upitnik za žene kako bi se stekao uvid u raširenost ove bolesti. Međutim, kako kaže Redžepagić, žene su prilično skeptične te je na upitnik odgovorilo tek oko 100 žena.
Jedna od želja kad je riječ o radu Fondacije Sanela Redžepagić je i ta da počasna predsjednica Fondacije bude slavna glumica Angelina Jolie.
Redžepagić ističe da je Jolie umjetnica i humanista, a Fondacija ne očekuje nikakvu materijalnu dobit od toga, nego možda eventualnu popularizaciju Fondacije kako bi se i na taj način približili oboljelim ženama, kao i ženama uopće.
Cilj Fondacije je da se brine o ženama u BiH, da se pravovremeno podvrgavaju preventivnim pregledima na rak dojke, te blagovremeno i kvalitetno liječe i uspješno rehabilitiraju.
Sanela Redžepagić, mlada i uspješna operna umjetnica, preminula je 2008. godine u 37 godini u bolnici u Milanu, zbog neadekvatnog liječenja.
Sanela Redžepagić rođena je u Zenici 1971. godine. Srednju muzičku školu završila je u Beogradu, a solo pjevanje diplomirala 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesorice Paše Gackić.