Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Savjeti / Haker, cracker, lamer – u čemu je razlika?

Haker, cracker, lamer – u čemu je razlika?

Pojam haker (eng.hacker) u svom izvornom značenju opisuje osobu koja istražuje mogućnosti računara i njihovu pozitivnu primjenu u svakodnevnom životu. Iz opisa se vidi da hakeri nisu zli i da ne nanose štetu drugima – oni istražuju šta je sakriveno u hardveru i softveru, oni su pronalazači onoga što je neko, namjerno ili greškom, sakrio od očiju javnosti. Znači, hakeri ne vole da neko nekome ugrožava privatnost i zato proučavaju računare – oni se zalažu za apsolutnu privatnost, a ne vole ni cenzuru jer to vodi ka jednoumlju. Kada otkriju namjeran ili ne namjeran propust obavještavaju svijet o tome i to tjera proizvođača programa da ispravi propust, a korisnike da preuzmu određene korake i na taj način zaštite sebe na vrijeme. Hakeri su mišljenja da je bolje da svi znaju za određeni propust nego da niko ne zna, zato što vjeruju da ipak neko zna za propust i to koristi da bi špijunirao nekoga. Kada ne bi bilo hakera danas bi imali browsere i servere prepune bezbijednosnih propusta koje bi koristili upućeniji i zlonamjerni.

Sa druge strane, hakeri su časni ljudi, pošteni, civilizovani, imaju svoju kulturu! Hakerska kultura im ne dopušta da propuste koje otkriju iskoriste u nehumane svrhe. Ako nađu neki propust oni moraju da obavijeste javnost o tome i ne smiju da ga iskoriste da bi ugrozili nečiju privatnost ili napravili štetu bilo kome.

Ako vam neko na pitanje da li je do sada nanio štetu nekome koristeći računar odgovori potvrdno, ili čak počne da se hvali time – imate posla sa crackerom, jer haker ne nanosi štetu drugima. Ako vam neko na pitanje šta je otkrio kaže “ništa, koristim već pronađene propuste” – imate posla sa lamerom, jer je haker samo onaj koji pronađe nešto jedinstveno što još niko nije pronašao.

Crackeri su isto pronalazači ali oni koriste svoje znanje i svoja otkrića da bi nekome nanijeli štetu. Crackeri pišu viruse i trojance, upadaju na servere i prave štetu na njima (uglavnom tako što izmijene prvu stranu sajta).

Lameri su uglavnom klinci, koji ništa nisu otkrili i koji nanose štetu drugima, obično da bi ukrali neku šifru za Internet ili uništili nekome disk koristeći trojance, viruse, pa čak i exploite koje su cackeri napisali. Oni su gotovani, nauče kako se koriste trojanci i onda prave štetu misleći da su hakeri.

Onog trenutka kada haker svojim pronalaskom napravi nekome štetu – odmah prestaje da bude haker i postaje cracker! Sasvim je pogrešno reći “hakeri su uhakovali sajt…”, kao i “hakeri su napravili novog crva…”. Hakeri uopšte ne nanose štetu, to čine crackeri i lameri. Potpuno je pogrešno mrziti hakere – one koje treba mrziti i prezirati su crakeri i lameri!

Hakeri su pronalazači, naučnici i ne može se postati haker preko noći. Profesija “haker” je veoma čista, poštene, plemenita i velikim trudom stečena profesija.

Na kraju, biti haker znači biti osoba koja ima ogroman koeficijent inteligencije, osoba koja cio dan provede za računarom proučavajući ga, osoba koja to čini da bi zaštitila ostale korisnike računara i omogućila im potpunu privatnost, osoba koja svojim pronalascima gura čovječanstvo ka napretku, i osoba koja uvijek može da vas pogleda u oči!

Izvor: MyCity

2 comments

  1. Poznato od davno 😀

  2. Hackers Rulz 😀

Ostavi komentar