Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Da li će sutra Rim pogoditi zemljotres?

Da li će sutra Rim pogoditi zemljotres?

Rafaele Bendandi

Rafaele Bendandi

Predviđanje Rafaele Bendandija tema je brojnih italijanskih portala

Italijan Rafaele Bendandi, koji je umro 1979. godine, tvrdio je da će 11. maja  2011. godine Rim pogoditi katastrofalan potres, pišu mnogi italijanski i evropski portali od kojih neki i umiruju građane, tvrdeći kako je nemoguće predvidjeti potrese.

Bendandijevo predviđanje tema je brojnih italijanskih portala, blogova, o tome se raspravlja na svim društvenim mrežama, a čak se i italijanska televizija RAI pozabavila tom temom smirujući građane.

Bendandi se rodio 1893. godine, a list “Korijere dela sera” prozvao ga je još 1924. godine “čovjekom koji predviđa potrese”, jer je predvidio zemljotres koji se 2. januara te godine dogodio na području Jadrana. Potres je najavio godinu ranije.

Tokom života smatrali su ga šarlatanom, a on je tvrdio da su potresi posljedica kretanja planeta, mjeseca i Sunca i da se mogu predvidjeti.

Predvidio je navodno još nekoliko potresa – 13. januara 1915. godine u Avencanu, 11 stepeni  po Merkalijevoj skali, poginulo je oko 30 000 ljudi; 6. maja  1976. godine u Friuli, poginulo je 1 000  ljudi; kao i zemljotres 2. januara 1924. godine u Senegalu.

Njegova predviđanja nisu bilo sto odsto  tačna, pogodio je mjesto potresa ali  datum je promašio, ali za dan-dva.

Kako piše na stranici “Prediktionsfor 2012”, Bendandi je predvidio da će se veliki potresi dogoditi 2011. i 2012. godine.

Ljudi koji prate njegov rad tvrde da  u njegovim dokumentima nije navedeno mjesto gdje će se potresi dogoditi, pa s obzirom da se ove godine već dogodio strašan potres u Japanu vjeruju da  će Rim sutra ipak ostati neoštećen. Drugi tvrde da  u njegovim dokumentima jasno stoji da će 11. maja 2011. jak potres pogoditi Rim.

Mnogi Izalijani se prisjećaju potresa u Akvili 2009. godine u kome je poginulo 300 ljudi, a koji je predvidio italijanski naučnik Đoakino Đulijani.  On je tada prijavljen zbog širenja panike, jer je upozoravao građane da se isele iz grada.

Ostavi komentar