“Čovjek magnet” iz Srebrenika želi u Guinnessovu knjigu rekorda

Malo je ljudi na svijetu poput Muhibije Buljubašića (56) iz gradića Srebrenika na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Naime, posljednjih godina Muhibija je otkrio da posjeduje nesvakidašnji dar, a to je da se predmeti od različitih materijala lijepe za njegovo tijelo.

5312f9bf-4c38-477d-8768-209a57e60dd4-aapicture201403021706047web-preview

I nije riječ samo o predmetima od metala. Muhibijin “magnetizam” privlači i stvari od plastike, stakla, drveta… No, Muhibijin dar je poseban i po tome što se predmeti lijepe samo na određene dijelove tijela – na čelo, na prsa, dio leđa i ramena.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je skromnu porodicu Buljubašić, koju je malo i zbunila velika popularnosti izazvana nakon što se u javnosti pročulo Muhibija Buljubašić posjeduje ovaj dar.

– Otkrio svoj dar gledajući televiziju –

“Pojedujem tu neku energiju u sebi te privlačim dosta različitih predmeta, od metala, plastike, drveta, stakla”, kaže Muhibija u razgovoru sa ekipom AA. Dodaje da je svoj dar otkrio prije pet-šest godina.

“Na televiziji sam gledao ženu koja lijepi kašiku na sebe. Ja sam tada uzeo escajg i počeo redati po sebi. Tada sam ja, koliko sam mogao dohvatiti, zalijepio 20 kašika na sebe”, priča Buljubašić.

Kako kaže, kada je došla supruga Senija i vidjela escajg na njegovim prsima, pitala ga je o čemu je riječ i nakon što joj je sve objasnio, ona je priznala da je godinama, oko 30 godina, koliko su u braku, znala da postoji nešto drugačije u vezi sa njim, ali da nije znala o čemu je riječ.

Ona kroz osmijeh dodaje da je to znala, jer joj je svaki put kada je zagrli “bilo lijepo”.

Senija, inače, pomaže mužu da lijepi predmete za sebe. Prvo je zalijepila predmete od drveta i stakla, zatim plastike, a na kraju i metala.

Buljubašić kroz smijeh dodaje da je znao zaspati sa daljinskim upravljačem na prsima, koji ne bi pao na pod do jutra.

“Čovjek magnet”, kako ga zovu u Srebreniku, kaže nakon što zalijepi predmete na sebe i ukoliko to traje malo duže vremena, počinje osjećati iscrpljenost. Stoga misli da mu to ne utiče dobro na zdravlje.

Buljubašić o svom “daru” nije nikome posebno pričao, osim svojim prijateljima i lovcima na nekim njihovim druženja. Kako kaže, na druženjima su znali da bacaju čepove od boca koji bi se lijepili na njega. A, da ispriča svoju priču odlučio je nakon što je u novinama pročitao da je čovjek iz Ukrajine oborio svjetski rekord i upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda tako što je na sebe polijepio 53 kašike.

“Ja sam to pročitao i vjerovao da mogu polijepiti više”, kazao je Buljubašić i dodaje da je uz pomoć članova porodice na sebe zalijepio 55 kašika.

“Ja sam odlučio pokušati da se upišem u Guinnessovu knjigu rekorda. Ja mislim da to mogu uraditi, i sigurno da mogu. Jedina mi je želja da pokušam da oborim taj rekord”, ispričao je Buljubašić za AA dodavši kako bi to bio uspjeh, ne samo za općinu Srebrenik nego i za državu.

– Dar posjeduje od djetinjstva –

Prisjećajući se djetinjstva, Muhibija  Buljubašić kaže da je i tada već osjećao da je malo drugačiji.

“Kao dijete sam znao da prođem pored televizora i osjetim da me ekran vuče sebi”, prisjeća se.

“Jedniom sam otišao na mjesni vašar. Kupio sam ulaznicu da gledam mađioničara. Nekoliko puta sam kupio ulaznicu, ali kad uđem u šator gdje je mađioničar, ubrzo zatim on bi prišao meni, vratio pare i rekao mi da ja ne mogu biti tu”, ispričao je Buljubašić za AA.

Muhibija kaže da je za ovaj svoj fenomen pitao i neke ljekare, prijatelje. Kaže, kada je jednom prijatelju ljekaru pokazao šta može, tačnije šta se sve lijepi na njega, on je kazao da je to sve dobro, ali da mora bježati u kuću ukoliko je vani nevrijeme i grmi.

“Rekao mi je da me munja sigurno neće promašiti. Mogu vam reći da se pridržavam toga. Ukoliko grmi vani, tada bježim unutra”, priča Muhibija kroz smijeh ali i naglašava da je kao lovac često na otvorenim i da se ničega ne boji, osim gromova.

Muhibija je koristeći svoj dar pomogao i brojnim komšijama koji su bili u potrazi za vodom na području Srebrenika.

“Sa bakrenim žicama, rašljama, mogu pronaći vodu ili izvor”, objašnjava.

– Ovakve pojave ne proučava i ne priznaje zvanična medicina –

U pokušaju da doznamo nešto više o ljudimasa darom kakv ima Muhibija Buljubašić, kontaktirali smo više ljekara. No, niko od njih nije želio komentarisati ovu pojavu. Svi ljekari složni su kako se ne radi o problemu koji bi rješavala konvencionalna, zvanično priznata medicina.

Jedna radiologinja iz Sarajeva kazala je da ono što posjeduje Muhibija ne spada u pojave koje proučava medicina, pa ih medicina i ne priznaje. Po njenim riječima, riječ je o paramedicinskom fenomenu te je to i razlog što oni koji se bave medicinom takve pojave ne komentiraju.

(brzevijesti.ba)

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši