Tvrđava Gradina Srebrenik

BIHAMK: Od 1.000 pregledanih vozila čak 74 posto tehnički neispravno!

Prosječan broj pređenih kilometara kontrolisanih vozila je 202.111 kilometara, dok je njihova prosječna starost 15,5 godina • Preko 80 posto neispravnih vozila u SBK, HNK i USK

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je i ove godine, u saradnji sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, organizovao i realizovao prometno-preventivnu akciju kontrole tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila pod nazivom “Putujte sigurno”, s ciljem pripreme motornih vozila za sezonu godišnjih odmora i otklanjanja manjih kvarova tokom vršenja kontrole.

Također, cilj je bio da se na terenu izvrši snimanje stanja tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila metodom slučajnog uzorka i ustanovi stanje ispravnosti voznog parka u Federaciji BiH (FBiH), saopćio je BIHAMK.

Rezultati sprovedene analize, koju je uradila Stručna služba BIHAMK-a na 33 lokacije, govore da je tehnička ispravnost putničkih motornih vozila na cestama u FBiH i dalje nezadovoljavajuća.

Ukupno je pregledano 1.035 motornih vozila, od čega je ustanovljena neispravnost na 770 motornih vozila, što čini 74 posto, a ispravno je bilo 265 motornih vozila, odnosno njih 26 posto.

Prosječan broj pređenih kilometara kontrolisanih vozila je 202.111 kilometara, dok je njihova prosječna starost 15,5 godina.

Prema prikupljenim podacima, najveći procenat neispravnih vozila uočen je na području Srednjobosanskog kantona (SBK) od 84 posto, zatim Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) 81 posto i Unsko-sanskog kantona (USK) 80 posto.

Za razliku od protekle godine, kada se najveći broj neispravnosti uočenih tokom trajanja akcije odnosio na svjetlosno signalne uređaje (53 posto), tokom ovogodišnje akcije se najveći broj odnosio na svjetlosno-signalne uređaje (82 posto od ukupnog broja pregledanih vozila), zatim na električne uređaje 45 posto, dok je na trećem mjestu po broju neispravnosti na vozilima u odnosu na proteklu godinu kočioni mehanizam (26 posto, s porastom od šest posto u odnosu na prošlu godinu).

Posebno zabrinjavajuća je činjenica da veliki broj vozila, njih čak 359 ili 35 posto ne posjeduje obaveznu opremu u vozilu.

U saopćenju se navodi da je, prema prikazanim podacima, evidentno da se u posljednjih pet godina smanjivao broj tehnički ispravnih vozila, dok je broj tehnički neispravnih vozila proporcionalno rastao.

Međutim, ove godine postoji iznimka i povećanje broja tehnički ispravnih vozila za oko četiri posto.

Također je vidljivo i porazno da se neispravnosti na kočionom sistemu, jednom od najbitnijih sistema za sigurnost vozila u saobraćaju, nalaze među tri najčešće i najbrojnije neispravnosti na vozilima već nekoliko godina konstantno.

Iz BIHAMK-a napominju da su kontrolisana samo putnička motorna vozila metodom slučajnog uzorka i da uzorak kontrolisanih vozila nije adekvatno reprezentativan za cjelokupno stanje ispravnosti motornih vozila na nivou FBiH, ali i da ilustruje stvarno stanje voznog parka, navodi se u saopćenju.

dnevniavaz.ba

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Jedan komentar

  1. Samo =-O

Komentariši