Tvrđava Gradina Srebrenik

BiH šesta na svijetu po broju debelih

BiH je, prema broju gojaznih ljudi, na šestoj poziciji, samo dva mjesta iza SAD, pokazala su istraživanjima koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ u periodu od 2000. do 2009. godine.SZO je objavila rezultate istraživanja, a prva na listi najdebljih zemalja je Američka Samoa, pacifičko ostrvo na kojem 93,5 posto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu. Stanovnici ovog ostrva napustili su tradicionalnu hranu i zamijenili je za jeftinu prerađenu sa Zapada.

Na drugom mjestu su Kiribati sa 81,5 posto debelih. Ovaj narod je preplavljen nezdravom, brzom hranom koja se prodaje po nižim cijenama od lokalne.

SAD imaju 66,7 posto gojaznih – tvrdi SZO i ističe da je ovako veliki procent debelih rezultat “sjedećeg stila” života i konzumiranja brze hrane.

Njemačka ima 66,5 posto stanovnika sa prekomjernom tjelesnom težinom. SZO navodi da se njemački struk širi, kao i kod stanovnika SAD, zahvaljujući pivu, masnoj hrani i neaktivnosti.

Petu poziciju ove neslavne liste zauzima Egipat sa 66 posto debelih. Egipćanke su posebno u opasnosti zbog tabua o ženama koje posjećuju fitnes-centre.

Prema istraživanju SZO, BiH ima 62,9 posto gojaznih, a glavni uzročnici su pušenje, opijanje i konzumiranje nezdrave hrane.

Slijede Novi Zeland, Izrael, Hrvatska i Velika Britanija.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, “do 2015. oko 2,3 milijarde odraslih osoba će imati problema s prekomjernom težinom, dok će više od 700 miliona stanovnika biti debelo, a 20 miliona djece mlađe od pet godina imati prekomjernu težinu na globalnom nivou.

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši