Srebrenik.NET / Zanimljivosti / BiH dobija otoke Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek?!

BiH dobija otoke Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek?!

Bosna i Hercegovina i Hrvatska su nadomak rješenja dugogodišnjeg spora u vezi s državnom granicom, a naša zemlja bi mogla dobiti otoke Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek ako se potvrde špekulacije koje su se pojavile u javnosti. Hrvatska štampa piše da bi Sabor već najesen mogao ratificirati sporazum o granici s BiH koji su 1999. godine potpisali predsjednici dviju država Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Bez komentara

Kada je riječ o ovom problemu, svjetlo na kraju tunela se nazire, a u narednih nekoliko dana sigurno će se znati mnogo više. Riječki “Novi list” navodi da je “jasno da je Kukuriku koalicija spremna napraviti taj krupan i hrabar korak koji će sigurno izazvati brojne žučne reakcije njihovih političkih protivnika”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske jučer za ˝Dnevni avaz˝, ali ni za hrvatske medije nisu odgovorili na upite o tome je li tačna informacija da će sporazum uskoro biti ratificiran. Navodno je Hrvatska bh. vlastima diplomatskim kanalima dala do znanja da je spremna ratificirati ovaj sporazum. Ministrica Vesna Pusić je prije nekoliko dana kazala da ovaj “sporazum nikada nije ratificiran iz različitih razloga”, ali da “svakako to pitanje treba razmotriti jer smatramo da je zaista važno da se to jedanput stavi ad acta, pod kategoriju riješeno” te da “za to ovdje postoje dobri uvjeti”.

Blokada HDZ-a

Navodno, BiH je ratificiranjem sporazuma uvjetovala gradnju saobraćajnog koridora kroz Neum, odnosno Pelješkog mosta, koji bi povezali dva dijela teritorija Hrvatske. Hrvatski HDZ, koji je sve ove godine odbijao ratificirati sporazum, ponovo je najavio blokadu. Srećom, utvrđivanje državnih granica se u Saboru može obaviti bez njihovih glasova. U septembru se očekuje sastanak predstavnika Hrvatske, BiH i Evropske komisije na kojem će se razmatrati različite opcije o gradnji saobraćajnica i pitanjima granica. Hrvatski intelektualac i dugogodišnji političar Ivo Banac kazao nam je jučer da nema informacija da je postignut napredak u vezi s utvrđivanjem granica dviju zemalja.

Matuško protiv koridora

Gradonačelnik Neuma Živko Matuško za ˝Dnevni avaz˝ jučer je istakao da pitanje granica treba ostaviti stručnjacima. Matuško je ponovio svoje protivljenje gradnji neumskog koridora, tvrdeći da bi on podijelio ovo područje te je istakao da je izgradnja Pelješkog mosta najbolje rješenje za saobraćajno povezivanje Hrvatske.

(Dnevni avaz)

Ostavi komentar