Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Balkan zahvatio toplotni val s temeperaturama do 40 stepeni

Balkan zahvatio toplotni val s temeperaturama do 40 stepeni

Balkanski poluotok zahvatio je pravi toplotni val i temeperature do 40 stepeni, dok na sjeveru Evrope kao da tek sada ulaze u proljeće.

U Grčkoj su ljetne žege stigle mnogo ranije nego prethodnih godina i živa u termometru se u pojedinim mjestima proteklog vikenda kretala oko 40 stepeni Celzijevih.

Mnogi stanovnici te zemlje već danima spas traže na plažama. Prema izvještajima agencija, u Atini će danas biti 37 stupnjeva, a na sjeveru, u Solunu, bit će “hladnije” samo dva stepena.

Toplinski val nije mimoišao ni Tursku. Prvi turisti koji su stigli u Izmir i Bodrum da uživaju na temperaturi od 35 stepeni. Vrućine nisu zaobišle ni Istanbul gdje se danas očekuje 30 stepeni.

Toplinski udar je stigao u Makedoniju i Bugarsku. U Skoplju je danas 37, a u Sofiji 35 stepeni. Najtopliji grad u Bugarskoj je Plovdiv, gdje se živa u termometru približila 40. stepenu.

Saharske vrućine pogodile su i Rumuniju gdje vlasti poduzimaju mjere opreznosti jer se mnogi građani suočavaju s problemima. Već dva dana temperature se kreću do 37 stepeni i najteže su pogođeni sjeveroistočni dijelovi zemlje.

Prema najavama meteorologa, temperature će na Balkanu početi padati sredinom sedmice, ali će i dalje biti visoke za ovo doba godine – oko 30 stepeni Celzijevih.

Dok se jug Evrope guši u tropskim vrućinama, na sjeveru Starog kontinenta kao da su tek izašli iz zime. Najviša temperatura u Helsinkiju, Oslu i Stockholmu danas će biti 16 stepeni, Londonu i Kopenhagenu 18, a Berlinu i Varšavi 19 stepeni.

Ostavi komentar