Tvrđava Gradina Srebrenik

Zemaljski muzej BiH zakovan daskama i zatvoren

Zakivanjem dasaka na ulazu na vrata Zemaljski muzej BiH od danas je zatvoren za javnost.

Rezultat je to višegodišnje agonije ove i ostalih šest institucija kulture od državnog značaja kojima od kraja rata do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.

Iako je zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH bilo najavljeno za 11 sat, i ovaj čin je bio prolongiran zbog grupe mladih članova Antidejton grupe koji su se vezali lancima spriječivši ulaz u Muzej i tim činom iskazavši protest protiv zatvaranja ovog muzeja.

Podršku uposlenicima Muzeja dali su direktori ostalih šest institucija kulture i više desetina studenata, ali među okupljenima nije bilo političkih predstavnika.

U znak solidarnosti sa Zemaljskim muzejom BiH Historijski muzej BiH danas će biti zatvoren za javnost, saopćila je savjetnica u ovom muzeju Muniba Kaljanac.

 

Nezadovoljni i ogorčeni odnosnom države prema institucijama kulture i zatvaranjem Zemaljskog muzeja, danas je na ulice Sarajeva izašlo oko hiljadu studenata.

Uzvikujući “Ne damo Muzej!” i “Hoćemo ostavke!”, studenti su se okupili ispred zakovanih vrata muzeja na kojima je crvenim slovima bilo napisano “Zatvoreno!”.

“Pozvali smo studente da daju podršku Muzeju i da pošaljemo poruku da nećemo dozvoliti agresorima da uništavaju naše institucije kulture, jer kada nam unište kulturu, uništili su i narode Bosne i Hercegovine- kazao je Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

 

(Avaz.ba)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši