X
    Categories: Vijesti

Završena manifestacija „Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik 2012“

Tvrđava Gradina Srebrenik

Gosti iz Vinkovaca u okviru “Vinkovačkih večeri” zatvorili su sinoć kulturnu manifestaciju „Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik 2012“.

Sedmodnevno trajanje ovogodišnjeg OGUS-a počelo je poetsko – scenskim kolažom “ZAPIS” na lokalitetu Starog grada u kojem su učestvovali članovi Omladinskog pokreta “Rebus” Srebrenik i Gradski teatar Srebrenik. Poestsko scenski kolaž “ZAPIS” režirala je mlada glumica iz Srebrenika Džana Džanić, dok su učesnici (glumci) bili Dženana Džanić, Fatima Zahirović, Damir Mašić, Siniša Kahvić i Dražen Pavlović.

Drugi dan manifestacije bio je posvećen tradicionalnom kulturno – umjetničkom stvaralaštvu. Na otvorenoj pozornici srebreničkog Doma kulture, ljubiteljima folklora, predstavili su se članovi kulturno-umjetničkih društava: „27 JULI“ Prokosovići, BZK „Preporod“ Doboj Istok, „Karaula“ Travnik i „Mehmed Ibrahimović„ Srebrenik a igrana su tradicionalna narodna kola Slavonije, Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

I ove godine OGUS je okupio najmlađe umjetnike te je u okviru zanimljive manifestacije “Djeca slikaju svom gradu” učestvovalo oko 200 mladih umjetnika a na otvorenoj pozornici ispred Doma kulture u Srebreniku odrzan je i dječiji festival zabavne muzike „Djeca pjevaju hitove“ gdje je nastupilo 11 predstavnika srebreničkih osnovnih škola.

 

Programski sadržaj sedmodnevne kulturne manifestacije „Otvoreni grad umjetnosti u Srebreniku 2012“ upotpunjen je i tradicionalnim „Festivalom saza i sevdaha FESS 2012“. Kao i prethodnih godina i ovog puta organizator smotre najboljih sazlija i izvođača sevdalinke na sazu bio je Klub sazlija BZK „Preporod“ Srebrenik, a u cjelovečernjem programu učestvovali su: Razim Slanjankić, Sadil Mehmedović, Mustafa Muminović, Osman Suljkanović, Mehmed Šiljić, Suad Džanić, Adela Turkić, Miralem Selimović, Jusuf Brkić, Salih Mujezinović, Sulejman Šarić, Avdija Aguši, Ahmet Hogić i Murat Vrabac.

Nastupom interpretatora sevdalinke na sazu Nuhije Tairovcija s Kosova ova manifestacija dobila je i regionalni značaj a posebno oduševljenje ljubitelja tradicionalne sevdalinke izazvao je i nastup neprevaziđenih sazlija dr. Hašima Muharemovića i Rajka Simeunovića.

Program je upotpunjen i fragmentima iz djela Derviša Sušića koje je govorio tuzlanski glumac Elvis Jahić  a posjetiteljima ove manifestacije na otvorenoj pozornici srebreničkog Doma kulture prikazan je i kratkometražni igrani film „Saz na kuli Gradaščevića“, autora Razima Slanjankića.

Poseban dio programskog sadržaja ovogodišnje manifestacije OGUS-a bio je posvećen i mladima, tako je uz rok koncert grupe “Generacija bez kompasa”, svoj cjelovečernji nastup imao i Mirza Selimović sa prijateljima.

Na ovogodišnjem OGUS-u prvi puta su upriličeni i “Dani njemačkog kratkometražnog filma”, u okviru kojih su ljubitelji filmske umjetnosti imali priliku na otvorenoj sceni pogledati pet filmova.

Iako je zbog smanjenih finansijskih sredstava, kulturna manifestacija OGUS trajala dva dana manje nego inače, zahvaljujući dobroj organizaciji i bogatom sadržaju Srebrenik je i ove  godine posjetio veliki broj turista i ljubitelja umjetnosti.

Manifestacija „Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik” održava se tradicionalno u ovom gradu još od davne 1977. godine a mi se vidimo ponovo već slijedećeg avgusta.

 

(radiosrebrenik.ba)