Tvrđava Gradina Srebrenik

Zatraženo formiranje posebnog javnog preduzeća u Srebreniku za gazdovanje šumama

Na 44. Sjednici Općinskog vijeća Srebrenik pokrenuta je inicijativa da se od Skupštine Tuzlanskog kantona zatraži formiranje posebnog javnog preduzeća sa sjedištem u Srebreniku koje bi gazdovalo šumama na području ove općine.

FOTO: Ilustracija

Naime, u sklopu rasprave o Informaciji o gazdovanju šumskim kompleksom i stanju šuma na području ove općine za prošlu i prvu polovinu ove godine izneseno je dosta kritika na aktuelnu situaciju u ovoj oblasti. Prema ocjeni vijećnika, s obzirom na činjenicu da je sjedište Javnog preduzeća „Šume TK“ u Kladnju, već godinama je prisutan veliki nesklad između mase posječenog drveta na području srebreničke općine i sredstava koja se po tom osnovu uplaćuju u budžet općine Srebrenik. Samo u prošloj godini, rečeno je na sjednici, u šumskom kompleksu planine Majevice na području općine Srebrenik posječeno je 9.594 kubna metra drveta, a u općinski budžet je uplaćeno svega 23.834 KM. Zbog toga je usvojen zaključak da se pokrene inicijativa za formiranje posebnog općinskog preduzeća za gazdovanje šumama, kako bi se efikasnije zaštitili prirodni resursi na području ove općine, te više pažnje posvetilo uzgojnim mjerama u izdaničkim šumama i pošumljavanju goleti.

Nakon što se u Informaciju o gazdovanju šumama na području ove općine uvrste prijedlozi i sugestije vijećnika, o ovom dokumentu će se ponovo raspravljati na narednoj sjednici Općinskog vijeća, a u međuvremenu inicirat će se i donošenje novog Zakona o šumama TK koji bi osugurao efikasniju zaštitu bogatog šumskog fonda na ovom području.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši