Zastupnički usvojio, čeka se Dom naroda: Glasački listići će se skenirati na izborima

Članovi Zastupničkog doma državnog Parlamenta podržali su izmjene Izbornog zakona kojim je predviđeno uvođenje skeniranja glasačkih listića prilikom brojanja glasova, kao i videonadzora na biračkim mjestima.

 Ove izmjene zakona, koje su predložili članovi SDPBiH, DF-a i SBB-a, podržalo je ukupno 28 zastupnika, a protiv ih je bilo devet. Uvođenju savremenih tehnologija u izborni proces, čime se nastoje smanjiti manipulacije prilikom brojanja glasva, usprotivili su se zastupnici SNSD-a o HDZ-a BiH. Zastupnici SDA su glasali “za”.

Uz prijedlog ovih izmjena usvojen je i zaključak da se one na usvajanje u Dom naroda upute po hitnom postupku.

Većinom glasova usvojene su i izmjene Zakona o plaćama i naknadama, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Ovim izmjenama predviđeno je povećanje plaća vojnicima i podoficirima u OSBiH. Povećana je i granica za prijem u OSBiH sa 27 na 35 godina života, a da se dobna granica za službu u OSBiH povečava sa 35 na 40 godina života.

Zastupnici su odbili dva zakonska prijedloga Saše Magazinovića. Prvi prijedlog se odnosio na izmjene Krivičnog zakona, a njime se predviđa uvođenje kazne zatvora za sve osobe koje oštete neki od kulturnih ili vjerskih spomenika. Drugim prijedlogom predviđene su izmjene Izbornog zakona kojima se smanjuje unutarstranački cenzus sa 20 na 0 posto, za napredovanje na stranačkoj kandidatskoj listi. Oba zakona su odbijena zbog nepostojanja entitetske većine, jer su protiv bili SNSD i SDS, a njhovom stavu se pridružio i HDZ.

Zastupnici supodržali odluku Predsjedništva BiH o imenovanju generala u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH. Jedno od ovih postavljenja je i imenovanje Senada Mašovića na dužnost načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, umjesto Ante Jeleča koji je do sada obavljao ovu dužnost. Za Mašovićeve zamjenike postavljeni su Ivica Jerkić i Gojko Knežević.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]