Srebrenik.NET / Vijesti / Zašto nijedna beba u BiH ne može biti upisana u knjigu rođenih?

Zašto nijedna beba u BiH ne može biti upisana u knjigu rođenih?

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o matičnom broju

Od 12. februara nijedna beba ne može biti upisana u knjigu rođenih jer ne može dobiti jedinstveni matični broj, nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o matičnom broju. Posljedica je to odluke Ustavnog suda BiH koji je poništio član 5 Zakona o matičnom broju. Odgovornost je na državnim parlamentarcima koji su se oglušili da Zakon o matičnom broju usklade sa Ustavom, kako im je bilo naloženo, ističu iz Ustavnog suda BiH.

Neustavna odredba prestaje da važi i to rješenje je dostavljeno Tužilaštvu BiH, imajući u vidu da neizvršenje odluka Ustavnog suda, prema Krivičnom zakonu, predstavlja krivično djelo, pojašnjava Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Stupanjem ove odluke na snagu nijedno novorođeno dijete nema pravni osnov da dobije jedinstveni matični broj, ističe ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović. Ovo je direktno kršenje osnovnih ljudskih prava. Pod tim se podrazumijeva da dijete ne može da dobije zdravstvenu knjižicu ili pasoš, kaže Nović Duga je lista odluka Ustavnog suda na koje su se državni parlamentarci oglušili. Državna imovina, slučaj grada Mostara, državljanstvo, prebivalište…

Ustavni sud nema nikakvih ingerencija, to stvar je Parlamentarne skupštine, kaže Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH. Odluke koje donosi Ustavni sud BiH, kao najviša instanca i čuvar ljudskih prava i osnovnih sloboda u BiH, moraju biti ispoštovane i trebaju se provoditi, poručuje Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH.

Ako se u određenom roku neka odluka ne provede, jedini mehanizam jeste donošenje rješenja o neizvršenju i ono se dostavlja nadležnom tužiocu. Stanje je zabrinjavajuće. Mi ne znamo da je ijedan slučaj procesuiran, tvrdi Mijan. Ministarstvo civilnih poslova uputilo je novi zakon o matičnom broju, sa zahtjevom da u parlamentarnoj proceduri bude što prije, jer nema vremena za gubljenje.

(federalna.ba)

Ostavi komentar