XY Roditeljski savjetnik o vršnjačkom nasilju, psihoaktivnim supstancama, komunikaciji sa djecom…

XY Roditeljski savjetnik naziv je on line platforme na socijalnoj mreži Facebook,  koju je pokrenula Asocijacija XY sa ciljem podrške roditeljima, a posebno onima koji imaju djecu u periodu pubertetske i tinejdžerske starosne dobi od 10 do 19 godina. Predstavlja jedinstveno mjesto za pitanja, savjete, razmjenu iskustava, informacije i roditeljske dileme.

Prema riječima program menadžerice Asocijacije XY Tijane Medvedec Hodžić, Roditeljski savjetnik je rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva sa djecom i mladima u Bosni i Hercegovini. Pokrenut je na osnovu ukazane potrebe za stručnom podrškom roditeljima koji su prvi i najvažniji izvori informacija za svoju djecu.

„Roditeljski savjetnik predstavlja grupu profesionalaca iz oblasti zdravlja, obrazovanja, pedagogije, psihologije, ljudskih prava, ishrane, fizičke aktivnosti. Pored profesionalaca okuplja roditelje i ljude koji više od deceniju rade sa mladim ljudima“, pojasnila je Medvedec Hodžić.

„Roditeljski savjetnik je prijateljsko mjesto bez predrasuda, gdje ćemo pokušati odgovoriti na sva pitanja. Svaki roditelj pitanja može postaviti anonimno, putem poruka, da ne otkriva svoje podatke a odgovor stručnjaka će dobiti u što kraćem vremenskom roku. Ukoliko roditelj želi da pokrene diskusiju i da pored stručnih, dobije odgovore i mišljenja drugih roditelja, pitanja može postaviti i javno. Za sve roditelje koji osjećaju da im je potrebna podrška i prijateljski razgovor, tu je i Savjetovalište Asocijacije XY gdje će dobiti uslugu psihoterapije i suočiti se sa dilemama, problemima i nedoumicama koje nose a sve u cilju ojačavanja vlastitih kapaciteta čime će najbolje pomoći svojoj djeci“, kazala je program menadžerica Asocijacije XY.

Psihologinja, geštalt i psihodramska psihoterapeutkinja Zvjezdana Jakić smatra da je ovakav vid podrške za roditelje više nego poželjan i neophodan.

„U Bosni i Hercegovini ne postoje mjesta podrške koja su posebno namjenjena roditeljima, a uzrast od 10 do 19 godina predstavlja period intenzivnih kako fizičkih tako i psiholoških promjena. Baš zato je bitna ovakva vrsta podrške za roditelje. Prema mom iskustvu u dugogodišnjem radu sa klijentima, roditelji uglavnom traže pomoć kada je u pitanju vršnjačko nasilje, partnerski odnosi, načini komunikacije sa djecom“, kaže Jakić te naglašava kako Roditeljski savjetnik ne može riještiti sve dileme i dati sve odgovore oko odgoja djece.

„Međutim, profesionalci koji su dio tima mogu dati puno podrške, provjerenih informacija i savjeta za roditelje. Mislim da je za početak bitno da budemo svjesni da je svako dijete jedinstveno, te da isti način odgoja ne odgovara svima. Roditelji koji postanu svjesni ove činjenice već su bar nekoliko koraka blizu svom djetetu ili djeci“ zaključila je Jakić.

The post XY Roditeljski savjetnik o vršnjačkom nasilju, psihoaktivnim supstancama, komunikaciji sa djecom… appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]