VREBA OPASNOST: Stanovnicima Belgije dijele se TABLETE JODA i PLAN EVAKUACIJE

Svih sedam nuklearnih elektrana Belgije zastarjelo je. Više od četiri miliona kutija tableta joda počelo je pristizati u apoteke širom Belgije, jer se zemlja priprema za mogući slučaj opasnosti povezan sa zastarjelošću njenih sedam nuklearnih reaktora.

Tablete joda, koje pomažu protiv radijacije, bit će besplatno podijeljene svim Belgijancima, a posebno se podstiču mladi ljudi i trudnice da ih uzmu.

Distribucija joda prvi put je objavljena prije dvije godine, a dijeli se zajedno s planovima za evakuaciju.

Portparol Belgijskog nacionalnog kriznog centra kaže da se građani također moraju pripremiti “da pomognu jedni drugima onog dana kad se nešto dogodi”.

Dok zastarjele belgijske nuklearke počinju da pucaju i cure, nisu uznemireni samo građani ove zemlje već i njihove komšije. Prošle godine je njemački grad blizu granice s Belgijom podijelio besplatne tablete joda na pola miliona stanovnika.

The post VREBA OPASNOST: Stanovnicima Belgije dijele se TABLETE JODA i PLAN EVAKUACIJE appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]