VLADA TK: Nabavka alatnih mašina za potrebe Mješovite srednje škole Srebrenik

Realizacija Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (Workforce and Higher Access to Markets Activity – WHAM) bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnikom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Amarom Brkanom i njihovim projektnim partnerima.

Kako je rečeno, Projekat ima za cilj stimulaciju razvoja novih radnih mjesta u lokalnoj privredi/kompanijama, unapređenje izvoza i njihovu ekspanziju na regionalna tržišta, kao i tržišta Evropske unije.
Premijer Suljkanović je pohvalio ovu ideju i projekat koji bi svoj doprinos mogao dati i u pogledu smanjivanja migracija.
„Imajući u vidu i zainteresiranost USAID-a da sufinansira ovaj projekat, Vlada će nastojati da, u okviru svojih mogućnosti pomogne njegovu realizaciju” zaključio je premijer Suljkanović.
Inicijativa za realizaciju ovog projekta potekla je od Mješovite srednje škole Srebrenik i Udruženja privrednika ove općine.
„Radi se o nabavci alatnih mašina za potrebe Mješovite srednje škole u Srebreniku, a sa ciljem kvalitetnijeg obučavanja i edukacije učenika. Krajnji cilj je kroz proces kvalitetnijeg školovanja pomoći privrednicima da odmah po upošljavanju mladih ljudi, kompanije dobiju relativno dobro obučenog radnika spremnog da odgovori na zadatke koji se pred njega budu stavljali” rekao je projekt menadžer Aldin Hodžić.
„Do uvođenja dualnog obrazovanja mi opremanjem škola moramo prevazići nedostatke i odgovoriti na potrebu privrede za obučenim kadrom. I to će biti jedan od naših doprinosa konkurentnosti naših privrednih subjekata” rekao je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović ističući da je Vlada ove godine upravo kao stimulativnu mjeru planirala stipendiranje učenika koji upišu školu za neko od deficitarnih zanimanja.
„Također, kako bi smo obezbijedili uslove za što kvalitetnije obrazovanje učenika mi smo ove godine za kapitalne investicije izdvojili oko 3 miliona KM, za razliku od 100.000 KM koliko je to bio slučaj ranije”, rekao je ministar Muratović dodajući da je dominantan dio toga uložen u sanaciju i adaptaciju školskih objekata, kao preduslov za buduća ulaganja u opremu.
Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Udruženja privrednika Općine Srebrenik Sulejman Hercegovac, profesor u Mješovitoj srednjoj školi u Srebreniku Damir Hodžić, te pomoćnik ministra privrede Rijad Bašić.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]